Demonstranter på plats utanför korrespondentmiddagen i Washington.
Demonstranter på plats utanför korrespondentmiddagen i Washington. - Foto: Terrance Williams/AP/TT

Gazaprotester mot Biden vid journalistmiddag

USA:s president Joe Biden och journalister som bjudits in till Vita husets korrespondentmiddag möttes av högljudda pro-palestinska demonstranter när de anlände på lördagskvällen. Tillställningen hölls i ljuset av hundratals gripanden vid manifestationer på amerikanska universitet.


"Ni borde skämmas", skrek de flera hundra demonstranterna, varav flera klädda i palestinasjalar, som samlats utanför evenemanget i Washington. Kritiken riktades mot såväl Biden-administrationen som mot journalistkåren.

Under den årliga middagen, som har hållits sedan 1920, utbyts jabbar mellan press och president. Denna gång skedde den glittriga tillställningen i skuggan av Gazakriget, som lett till omfattande protester mot Israel på flera håll i USA och särskilt på landets universitet.

Tidigare på lördagen frihetsberövades totalt omkring 200 demonstranter i polisinsatser vid Arizona State University nära Phoenix och Northeastern University i Boston.

Det sistnämnda universitetet skrev i ett inlägg på X att "ondskefulla antisemitiska slagord" varit en del i protesten, varför man begärt understöd av polis. Enligt myndigheter i Arizona var merparten av protestdeltagarna inte studenter eller personal på lärosätet.

Insatser genomfördes också vid Indiana University.

Sedan den 18 april har över 700 demonstranter gripits på eller vid universitetsområden i samband med protester mot huvudsakligen Israels krigföring.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!