Att spinna är kanske inte så energikrävande som man tidigare trott. Forskare tror sig ha knäckt spinnandets gåta. Arkivbild.
Att spinna är kanske inte så energikrävande som man tidigare trott. Forskare tror sig ha knäckt spinnandets gåta. Arkivbild. - Foto: Dave Martin/AP/TT

Nya fynd om kattens kurrande

Det rogivande ljudet som nöjda katter ger ifrån sig har länge förbryllat forskare. Men nu tror man sig ha listat ut hur det faktiskt uppstår.


Katters spinnande är ett djupt läte som annars är förunnat större djur med betydligt lägre stämmor, som elefanter. Teorin har varit att ljuden uppstår genom att viljestyrda muskler aktiveras som pressar luften förbi stämbanden.

Men nu har forskare i Österrike, efter att ha laborerat med struphuvuden från döda katter, nosat upp en annan förklaring. Enligt dem handlar spinnandet om en automatisk process där svängningarna i kattens stämband inte kräver att de aktivt sätter i gång det.

Forskarna testade helt enkelt att blåsa fuktig luft genom struphuvudena och upptäckte att spinnandet skedde, helt utan inblandning av muskelaktivitet.

Ljudet liknas vid när vi människor pratar med knarr på rösten, vilket också ger ett lågt ljud. Exempel på kända knarrande röster är bland andra Leif GW Persson, Henke Larsson och Kim Kardashian.

Upptäckten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Current Biology. Forskarna skriver att de inte kan utesluta att muskelspänningar är inblandade i spinnandet, för att ta reda på det behövs det försök på levande katter. Men det är i alla fall möjligt att katterna kan ge ifrån sig ljud med frekvenser mellan 25 och 30 hertz utan ansträngning.

Varför katter spinner är fortfarande något som forskare behöver sätta klorna i.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!