På bilden syns Kustbevakningens ribbåt KBV 475 i samband med en räddningsinsats för att undsätta migranter som räddat sig upp på den öde klippön Lampione i Medelhavet.
På bilden syns Kustbevakningens ribbåt KBV 475 i samband med en räddningsinsats för att undsätta migranter som räddat sig upp på den öde klippön Lampione i Medelhavet. - Foto: Kustbevakningen

Kustbevakningen räddar migranter på Medelhavet

Svenska Kustbevakningen har redan genomfört flera räddningsinsatser på Medelhavet sedan ribbåten KBV 475 kom till den italienska ön Lampedusa för några veckor sedan.


Medarbetare från svenska Kustbevakningen och polisen har återvänt till Medelhavet för att på uppdrag av EU:s gränsorgan Frontex bevaka EU:s yttre gräns. Den svenska styrkan är stationerad på Lampedusa, söder om Sicilien, sedan början av oktober.

"Vi har ett nära samarbete med de italienska myndigheterna på plats och stort förtroende efter förra årets insatser", säger Peter Widlund, ansvarig för utlandsuppdraget på Kustbevakningen, i ett pressmeddelande.

"Med våra fyra erfarna besättningar som arbetar i skift på Lampedusa till och med april gör Sverige en viktig insats, både i att skydda EU:s yttre gräns och rädda liv", fortsätter Widlund.

Uppdraget handlar bland annat om att förhindra narkotikasmuggling och illegalt fiske, men mest tid läggs på sök- och räddningsinsatser efter migranter som försöker korsa Medelhavet på sin väg till EU.

Fler än 130 000 migranter kom till EU via den centrala Medelhavsrutten under årets nio första månader, en ökning med 83 procent jämfört med samma period i fjol, skriver Kustbevakningen med hänvisning till statistik från Frontex.

TT
/
/
EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!