Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling (SD). Arkivbild.
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling (SD). Arkivbild. - Foto: Caisa Rasmussen/TT

Ökad återvandring ska utredas

Regeringen och SD vill att fler ska återvandra. Nu tillsätter man en utredning om hur incitamenten för frivillig återvandring kan stärkas.


— Det kan gälla personer som flytt sitt hemland för att komma undan krig, men där situationen i hemlandet blivit bättre och man vill återvandra. Det kan också gälla personer som känner att de inte kommit tillrätta i Sverige och som därför hellre vill flytta tillbaka till sitt hemland, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) på en pressträff.

Stöd till återvandring har funnits sedan 1984, men det nyttjas av få. I fjol var det två personer. Kontantstödet är max 40 000 kronor per familj.

Utredaren ska se över hur återvandringen kraftigt kan stimuleras och öka. Det gäller särskilt personer som inte har integrerats i det svenska samhället när det gäller egenförsörjning, språk eller andra kulturella faktorer.

Förslaget om stärkt återvandring ingår i Tidöavtalet.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!