Polis på plats i Ronna i Södertälje efter mordet på 41-åringen den 1 oktober 2022. Arkivbild.
Polis på plats i Ronna i Södertälje efter mordet på 41-åringen den 1 oktober 2022. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Sköts av misstag under svarta våldsveckorna

13 personer ställs nu inför rätta efter mordet på en 41-årig Södertäljebo, som blev offer för en så kallad felskjutning i oktober 2022. Mordet var ett av flera på kort tid under vad som kom att kallas Södertäljes svarta veckor. Det kändes som att det aldrig skulle ta slut, säger kommunalrådet Boel Godner (S).


Hösten 2022 rasade ett våldsamt gängkrig i Södertälje mellan två grupperingar. Konflikten resulterade i ett stort antal skjutningar på kort tid, varav tre med dödlig utgång inom loppet av en vecka.

Mordet på 41-åringen i stadsdelen Ronna den 1 oktober var enligt åklagaren tänkt som hämnd för ett mord dagen före, då en ung man med koppling till den ena grupperingen sköts ihjäl i samma stadsdel. Allt pekar dock på att mannen som sköts inte var den som mördaren egentligen var ute efter. Skytten bedöms ha tagit fel och dödade en person som inte hade något med saken att göra.

Chock för anhöriga

Det stod även klart direkt för vänner och anhöriga till mannen, där flera berättar i förhör att de trodde att det var ett dåligt skämt när de fick höra om mordet.

"Jag kan inte förstå att han har blivit skjuten. Det måste vara fel. Det måste vara så att han liknar någon", sade en vän dagen efter skjutningen i förhör med polisen.

Drygt en vecka och ytterligare ett skjutvapenmord senare samlades hundratals Södertäljebor på Stora torget för en manifestation mot våldet. Kommunalråd Boel Godner (S) sade då att de gångna veckorna går till historien som Södertäljes "svarta veckor".

— Det var en helt fruktansvärd tid, det får man säga. Bland det värsta jag varit med om under mitt politiska liv, säger hon nu ett år senare.

— Dels var det ett politiskt kaos efter valet, och utöver det var det de här förfärliga skjutningarna, flera stycken på en vecka där konflikten eskalerade.

Barn med automatvapen

En tid kändes det som att det aldrig skulle ta slut, säger hon.

— Det som var extra chockartat förutom det hemska i att folk blev mördade var att det var så unga personer som plötsligt stod med automatvapen och sköt på varandra. Det hade vi inte sett tidigare.

Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, var en av dem som höll tal under manifestationen 2022 mot det dödliga våldet i staden. Arkivbild.

Före 2022 hade det under flera år varit lugnt i Södertälje, som blivit omskrivet för sin mångåriga kamp mot organiserad brottslighet.

— Naturligtvis var det ett jättestort bakslag efter många förhållandevis lugna år. Vi brukar kalla det ett bedrägligt lugn, som inföll efter att den stora rättegången var avklarad, där vi upprätthållit ett enormt arbete från kommun, polis och andra myndigheter, säger Godner.

Rättegången hon talar om var ett uppmärksammat mål 2012 där flera personer i Södertäljenätverket dömdes till livstids fängelse.

Lugnt igen

Utåt sett har läget i staden lugnat sig på nytt och inga dödsskjutningar har skett i Södertälje i år. Det betyder självklart inte att kriminaliteten är borta, säger Boel Godner.

— Det värsta är ju den synliga delen, morden och skjutningarna, men brottsligheten är så mycket mer som man måste få koll på. Det är någon som sätter vapen i händerna på de här ungdomarna, det ska vi inte glömma.

Rättegången om mordet på 41-åringen inleds på onsdagen och är planerad att pågå i drygt en månad i Attunda tingsrätt.

Enligt åklagarens gärningsbeskrivning blev mannen ihjälskjuten med ett stort antal skott i huvud och överkropp. Bland de 13 tilltalade finns en ung man misstänkt för att ha avlossat skotten. Han förnekar brott.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!