Valaffish för Socialdemokraterna med partiledare Magdalena Andersson (S) och Moderaterna med partiledare Ulf Kristersson (M) inför valet 2022. Arkivbild.
Valaffish för Socialdemokraterna med partiledare Magdalena Andersson (S) och Moderaterna med partiledare Ulf Kristersson (M) inför valet 2022. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Nästan varannan ung politiker utsatt för brott

Andelen politiker som utsattes för trakasserier, hot och våld var mindre i fjol än under valåret 2018, visar Politikernas trygghetsundersökning från Brottsförebyggande rådet. Men det är allvarligt att så många unga politiker utsätts för brott, enligt Brå.


Andelen utsatta förtroendevalda är större under valåren jämfört med de mellanliggande åren. Valåret 2022 var andelen utsatta något lägre än valåret 2018 – 29 procent jämfört med 33 procent.

"Mönstret och nivåerna är likartade för kvinnor och män, men från och med 2018 är det en något större andel kvinnor än män som uppger att de blivit utsatta", uppger Brå i ett pressmeddelande.

Högst utsatthet är det för politiker som är 29 år eller yngre. 44 procent av dem uppger att de utsattes för brott 2022.

"Det är allvarligt att så pass många unga politiker blir utsatta för hot och hat. Det är redan ett underskott på unga politiker, och det här riskerar leda till att ännu färre vill engagera sig", säger Åsa Strid, utredare på Brå, i pressmeddelandet.

Utsattheten skiljer sig beroende på partitillhörighet. Andelen utsatta under 2022 var störst inom Miljöpartiet (48 procent) och minst inom Kristdemokraterna (24 procent).

TT
/
/
Hot
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!