Att inte folkbokföra sig på rätt adress hos Skatteverket är olagligt.
Att inte folkbokföra sig på rätt adress hos Skatteverket är olagligt. - Foto: Henrik Montgomery/Johan Nilsson/Martina Holmberg/TT

Skriven på fel adress? Då kan du få fängelse

Att inte vara skriven där du bor är olagligt. Du kan då dömas för folkbokföringsbrott och riskerar böter eller i värsta fall fängelse.


Många personer är folkbokförda på en adress där de inte bor, och för att komma åt det ökar Skatteverket nu antalet kontrollbesök till omkring 100 stycken i veckan.

Kontrollerna kommer att genomföras där risken för felaktig folkbokföring bedöms vara stor, till exempel om många personer är skrivna på samma adress eller om någon är skriven på en plats som inte är en normal bostad. 

De kan också göras om Skatteverket misstänker att någon hyr ut olovligen i andra hand. 

Skattejämkning? Så fungerar det kring bolån och skatteavdrag

Folkbokföring Skatteverket – varför är det viktigt?

Att vara skriven på rätt adress är viktigt av flera skäl. Det påverkar till exempel hur många barn som behöver plats på förskola och skola, behov av antal busslinjer, sophämtning och avgör dessutom var du får rösta.

– Uppgifterna i folkbokföringsdatabasen är till för hela samhällets behov. Uppgifterna ligger till grund för bland annat utbetalningar från välfärdssystemen, befolkningsstatistik, samhällsplanering och forskning. Därför är det mycket viktigt att uppgifterna i folkbokföringen är riktiga, säger Alma Omeragic, verksamhetsutvecklare på Skatteverket till Nyheter24.

Är det olagligt att vara skriven på en adress, men inte bo där? 

Den som medvetet är skriven på fel adress gör sig skyldig till folkbokföringsbrott, och riskerar böter eller fängelse i högst sex månader. Bedöms brottet som grovt är straffet två års fängelse.

– När brottets svårighetsgrad ska bedömas måste samtliga omständigheter kring brottet beaktas. Enligt regeringen ska brottet bedömas som grovt om det med hänsyn till brottsligheten har utövats systematiskt eller i större omfattning eller annars är att anse som grovt. Ett exempel kan vara om en person skaffat ett flertal falska identiteter som denne försöker få folkbokförda, säger Alma Omeragic. 

Så folkbokför du dig rätt – för att inte bryta mot lagen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!