- Foto: Pexels

40 000 kan förlora jobbet nästa år – här är branscherna som drabbas värst

Ekonomin går trögt och Sveriges regering räknar med 40 000 fler arbetslösa nästa år. Här är branscherna som drabbas värst, enligt Jobbland.


Jobbland har samlat branscherna där jobben har minskat som mest 2023. Här är fyra branscher där jobbannonserna på Jobbland har minskat som mest. 

Marknadsföring, media och kommunikation

På grund av tuffa ekonomiska tider vill inte företag lägga pengar på annonsering och liknande. Därför är det inte förvånande att det är marknadsföring, media och kommunikation som är värst drabbad. Jobbland rapporterar att annonser för denna bransch har minskat med 62 procent.

Teknik 

Det är framförallt för ingenjörer som jobben minskar, närmare bestämt minskade jobbannonserna med 57 procent. Men det går bättre för specialiserade roller som automationsingenjör eller elkraftsingenjör. 

Nio yrken med månadslön på minst 47 000 kronor – och liten konkurrens

Bygg och anläggning

Bygg- och anläggningssektorn har tidigare under 2023 drabbats av varsel. Minskningen drabbar främst montörer, arbetsledare, snickare och elektriker. Jobbannonserna för bygg och anläggning har minskat med 55 procent. 

Data och IT 

De som drabbas värst inom IT-branschen är olika roller av utvecklare, till exempel mjukvaruutvecklare och systemutvecklare. Jobbannonser inom IT-branschen har minskat med 54 procent. 

Tjäna extra pengar? Så gör du – enligt experten: "Skattefritt upp till 40 000"

Är din bransch drabbad? 


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!