Den åtalade kvinnan tillsammans med advokat Johan Eriksson vid onsdagens huvudförhandling i målet mot en anställd vid Attunda tingsrätt som ska ha läckt hemlig information om brottsutredningar till en man i ett kriminellt nätverk.
Den åtalade kvinnan tillsammans med advokat Johan Eriksson vid onsdagens huvudförhandling i målet mot en anställd vid Attunda tingsrätt som ska ha läckt hemlig information om brottsutredningar till en man i ett kriminellt nätverk. - Foto: Johan Hallnäs/TT

Domstolsanställd läckte till gäng: "Katastrof"

Åklagaren talar om systemhotande infiltration av rättsapparaten. Vänner beskriver en naiv och lättledd kvinna som utnyttjats av en man hon förälskat sig i. På onsdagen inleddes rättegången mot domstolshandläggaren som misstänks ha läckt hemliga uppgifter till ett kriminellt gäng.


En ensamstående tvåbarnsmamma i 30-årsåldern fattar tycke för en tio år yngre man från samma område. De känner inte varandra när hon tar kontakt i sociala medier, men inleder snabbt en relation.

Hon är anställd på Attunda tingsrätt, han tillhör det kriminella Turebergsnätverket med bas i det slitna miljonprogramsområdet som avspeglar sig i domstolens moderna glasfasader alldeles intill.

Det börjar som en spännande fling. Men när kvinnan börjar förse mannen med hemligstämplade uppgifter om att personer i nätverket står under avlyssning övergår det i grov brottslighet. Eller en katastrof för hela systemet, som åklagare Per Nichols uttrycker det.

När kvinnan på leds in i salen i Stockholms tingsrätt, dit förhandlingen flyttats av jävsskäl, riskerar hon ett flerårigt fängelsestraff för grovt brott mot tystnadsplikten och grovt dataintrång. Hon är iklädd en stor randig stickad tröja och döljer ansiktet för åhörarna med sitt mörka här när hon sätter sig ned för att lyssna på åklagarens sakframställan.

Rättegången har flyttats från Attunda till Stockholms tingsrätt av jävsskäl. Arkivbild.

"Utnyttjar dig"

Bevisningen mot kvinnan består av avlyssnade telefonsamtal och chattar, samt kameraövervakning på hennes arbetsplats. Chattkonversationer visar hur mannen blandar kärleksfullt språk – "min älskling", "mitt hjärta" – med uppmaningar om att kolla upp den personen och skicka det förhöret. Kvinnan gör som han säger, ursäktar att det dröjer och frågar hoppfullt om de ses i helgen.

I avlyssnade samtal hörs kvinnans vänner uppmana henne att bryta kontakten:

"Jag har ju sagt till dig och han utnyttjar dig. När skulle du börja inse det. Du är en golare för honom. Varför ser du dig själv så underlägsen?", säger en väninna.

Men själv viftar hon bort oron. I förhör beskrivs hon av vännerna som som godhjärtad och omtänksam, men naiv, undergiven och lättmanipulerad. Även hon resonerar i förhör om bekräftelse som en drivkraft.

Kvinnan betonar att hennes agerande varit "fel på alla sätt", men säger sig ha utsatts för hot. Enligt åklagarsidan finns dock inget som tyder på att hon varit hotad eller pressad på något sätt. Inte heller att hon haft ett ekonomiskt intresse att lämna ut informationen.

Bild från polisens hemliga kameraövervakning mot kvinnan, anställd vid Attunda tingsrätt, som står åtalad för grovt brott mot tystnadsplikten och grovt dataintrång.

"Ditt lilla nätverk"

Hon tar senare tillbaka det hon uppgett i förhör och hävdar att hon sagt mycket som inte stämmer.

Ett par veckor efter att polisen börjat avlyssna henne tar förhållandet med mannen slut efter ett hätskt meningsutbyte. I ett av sina sista meddelanden skriver hon att "för första gången undvek jag att visa ett jävligt viktigt papper jag fick i handen idag om ditt lilla nätverk".

Kollegorna på tingsrätten reagerar med chock. Ingen har kunnat tro att kvinnan, en uppskattad och betrodd kollega, skulle kunna göra sig skyldig till den typen av brott hon står åtalad för.

Den typ av "möjliggörare" som kvinnan utgör uppges vara av stort intresse för kriminella nätverk, och enligt polisen har nätverkens försök att infiltrera rättsvårdande myndigheter ökat.

Förhandlingen fortsätter under eftermiddagen. Då ska kvinnan själv höras och få möjligheten att ge sin bild av det som skett.

TT
/
/
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!