Den åtalade mammans försvarsadvokat Ebba Gerleman.
Den åtalade mammans försvarsadvokat Ebba Gerleman. - Foto: Johan Nilsson/TT

Försvaret om ättikan: Det var en olycka

Ättikan stod på familjens torktumlare för att få bort dålig lukt och mitt i natten gick sexåringen upp och drack av den. Det var en olycka, framhåller försvarsadvokat Ebba Gerleman, som i dag ger mammans bild av det som ledde fram till flickans livshotande tillstånd.


Föräldrarna är åtalade för synnerligen grov misshandel mot flickan, dels eftersom hon var livsfarligt nedkyld när hon kom till barnakuten i Lund natten till julafton förra året och dels för att hon fått i sig så mycket ättika att magsäcken förstörts.

Föräldrarna hade "tillsett" att flickan fick i sig ättikan, hävdar åklagaren, som dock varit tydlig med att polis och åklagare inte kunnat säga hur detta gick till.

Ebba Gerleman ger en helt annan bild: Flickan väckte mamman mitt i natten och hade ont i magen. Pappan gick då ut i tvättstugan och kontrollerade glaset som det varit ättika i. Det var tomt.

Försvarsadvokaten läser upp alla de sms som mamman skrivit till pappan efter att han åkt till sjukhuset med sexåringen för att visa på hennes stora oro för flickan som fått i sig ättika. "Hur mår hon, är hon rädd?" skriver mamman.

Orolig och olycklig

Åklagaren hävdar att textmeddelandena visar att föräldrarna har försökt komma överens om en gemensam beskrivning av vad som hänt – advokaten anser i stället att de visar på en orolig och olycklig mamma efter en olycka i hemmet.

Hon framhåller att flickan under en tid före ättiksintaget varit sjuk och säger att den sakkunnige som försvaret anlitat kommer att visa att flickans låga kroppstemperatur var en följd av flera samverkande faktorer.

Åklagare Ingegerd Jigin har varit tydlig med att hon anser att föräldrarna ljuger om vad som hänt och att de inte talar sanning i ”något avseende”.

Hon har beskrivit familjen som relativt isolerad, sagt att bostaden var deras värld och understrukit att de levt på ett sådant sätt att föräldrarna måste ha vetat vad som hänt i hemmet.

— Det är föräldrarnas verk. Den som inte har gjort det har känt till det, sade Ingegerd Jigin när rättegången inleddes i måndags.

Pekar på självskadebeteende

Mammans försvarsadvokat beskriver att föräldrarna upplevde dottern som omogen för sin ålder, att hon ofta drog sig undan och ibland var svår att få kontakt med. Deras uppfattning var att hon fått en hjärnskada i samband med förlossningen, som hon inte fått diagnosticerad, men som föräldrarna velat ha utredd.

Enligt föräldrarna var hon också "gränslös" och hade ett självskadebeteende. Det har varierat, men tilltagit när svårare händelser inträffat i familjen, exempelvis när mormodern gick bort och när mamman råkade ut för en olycka.

Åklagaren har å sin sida framhållit att flickan sedan hon börjat tillfriskna på sjukhuset inte visat några tecken på att lida av självskadebeteende, eller att vara sen i sin intellektuella utveckling.

Försvarsadvokaten pekar också på att polisutredningen kan ha påverkats av den omfattande mediebevakningen och skriverier på internet, där föräldrarna beskrivits i mycket negativa ordalag.

— Det går inte att bortse från att det finns personer som påverkas av vad de läser i media, säger Ebba Gerleman.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!