Sveriges utrikesminister Tobias Billström, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Turkiets utrikesminister Hakan Fidan vid veckans Natomöte i Bryssel.
Sveriges utrikesminister Tobias Billström, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Turkiets utrikesminister Hakan Fidan vid veckans Natomöte i Bryssel. - Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Natochefen: Bra diskussioner om Sverige

Sverige väntar vidare på Natomedlemskap – om än med hopp om en snar lösning i Turkiet. Fast Natochefen kan inte utlova någon julklapp.


Utrikesminister Tobias Billström (M) konstaterar att hans kollegor i Natoländerna gör vad de kan för att övertyga de två länder som ännu inte slutligt ratificerat det svenska medlemskapet.

— Alliansens tryck på Turkiet och Ungern är stort. Det är påtagligt och det kommer att vara så till att vi har blivit medlemmar helt enkelt, säger Billström efter veckans Natomöten i Bryssel.

Enligt Billström har hans turkiske kollega Hakan Fidan "uttryckt en förhoppning om att Sverige ska bli medlem inom några veckor". Från USA:s utrikesdepartement hörs hopp om att allt åtminstone ska vara klart före årsskiftet.

Natos generalsekreterare kan i sin tur bara le när TT frågar om det blir några julklappar till Sverige.

— Nåväl, alltså, ja. . . Vi hade bra diskussioner om det och budskapet från Natomedlemmarna är väldigt tydligt: vi vill se ratificeringen avslutas så fort som möjligt, säger Stoltenberg i Bryssel.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!