Arkivbild.
Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Brister när uppehållstillstånd ska återkallas

Arbetet med att återkalla uppehållstillstånd har stora brister. En granskning av Riksrevisionens visar att det finns tusentals ärenden där detta inte har skett.


Om en person inte längre får vistas i Sverige ska uppehållstillståndet återkallas.

Enbart under år 2020 visar Riksrevisionens granskning på drygt 13 000 fall där det finns starka skäl att utreda om personen lever upp till villkoren för sitt uppehållstillstånd. Trots det hade cirka 9 000 personer kvar sina permanenta uppehållstillstånd fast de hade flyttat från landet, enligt Riksrevisionen.

Dessutom saknade nästan var fjärde person med studerandetillstånd helt registeruppgifter för studier i Sverige, och var tionde person med arbetstillstånd hade inga registrerade arbetsinkomster, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande.

Bristerna leder även till att bidrag delas ut felaktigt. Det handlar om upp till 430 miljoner kronor mellan 2013-2020. Utbetalningarna har både gått till personer vars uppehållstillstånd har återkallats och till personer som flyttat från Sverige utan att deras permanenta uppehållstillstånd återkallats.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!