Försämrat säkerhetsläge
Enligt Säpo har säkerhetsläget försämrats. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så påverkas julhandeln av höjda terrorhotet: "Potentiella målval"

Säkerhetspolisen (Säpo) har konstaterat att säkerhetsläget i Sverige har försämrats sedan terrorhotnivån höjdes till en fyra i augusti, rapporterar TT. Faktorer som Gaza-kriget och ökad aktivitet bland våldsbejakande extremister har bidragit till denna utveckling.


Effekten på Sverige

Fredrik Hallström, tillförordnadoperativ chef på Säpo, understryker att oron i Mellanöstern, särskilt Hamas terrordåd och Israels krig i Gaza, påverkar och polariserar ytterligare i hela omvärlden, inklusive Sverige. Dessa händelser har lett till ökad aktivitet i våldsbejakande extremistmiljöer, både islamistiska och högerextrema.

— Omvärlden är ganska stökig vilket gör att läget är lite annorlunda än vad vi såg i augusti, säger Hallström.

Han påpekar att den våldsbejakande islamistiska miljön har reagerat starkt på Hamas terrorattentat den 7 oktober, vilket kan inspirera till fler attentat.

Terrorhotnivån höjdes

Den 17 augusti tog Säpo beslutet att höja terrorhotnivån från tre till fyra på en femgradig skala, vilket indikerar en hög sannolikhet för terrorattacker. Enligt SVT grundades bedömningen på bland annat koranbränningar och det allmänt försämrade säkerhetsläget, delvis på grund av kriget i Ukraina.

Säpo betonar dock att hotnivåerna inte är statiska och kan förändras inom ramen för en fyra.

Så påverkas julhandeln

Europa har redan bevittnat flera misstänkta islamistiska terrorattacker under hösten, med händelser som inträffat i Bryssel, Arres och Paris. Samtidigt nämner Hallström att den ökade polariseringen och mängden propaganda ökar risken för attentat från högerextremistiska grupper. 

Angående julhandeln, som är i full gång, förklarar Hallström:

— De kristna högtiderna och julhandeln förekommer som en del bland flera andra potentiella målval eller tillvägagångssätt i propagandan, och så har det sett ut länge, säger Hallström.

Uppmaningen till allmänheten

Hallström påpekar att arrangörer måste ta sitt ansvar i situationen:

— Det är viktigt att påminna oss om att vi har en förändrad hotnivå, det är lätt att glömma ibland. Vi som säkerhetstjänst kan inte ge rekommendationer till var och en hur man ska förhålla sig, utan här måste arrangörer och organisationer ta sitt ansvar och ha en dialog med polismyndigheten.

I ljuset av den höjda terrorhotnivån meddelade flera verksamheter, inklusive nöjesfältet Gröna Lund och Stockholm Live, att de stärker sitt säkerhetsarbete. 

Säpochefen Charlotte von Essen uppmanade då allmänheten att fortsätta leva som vanligt, men att vara uppmärksamma på information från myndigheter. Hon betonade vikten av att inte låta hotnivån påverka det dagliga livet, samtidigt som hon uppmanade till vaksamhet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!