Vilken partiledare vill svenska folket äta julbord hemma hos?
Vilken partiledare vill svenska folket äta julbord hemma hos? - Foto: Johan Nilsson/TT

Vilken partiledare vill det svenska folket helst äta julbord hemma hos? – här kommer svaret

Nu har svenska folket svarat – vilken partiledare skulle de helst äta julbord hemma hos?


Livsmedelsföretagen har ställt frågan: Vilken partiledare skulle du helst äta julbord hemma hos? Totalt är det 1024 svenskar som har svarat bransch- och arbetsgivarorganisationen via Demoskop. Undersökningen pågick mellan den 24 oktober och 1 november och därför är inte Miljöpartiets Daniel Helldén med, då han blev språkrör först den 18:e november. 

Trevlighet viktigt vid julbord

39 procent av de som svarat på undersökningen grundar sitt val på vilken partiledare som verkar trevligast snarare än vilken partiledare som man stämmer åsiktsmässigt bäst överens med. Denna grupp bestod av 24 procent av de som svarat. 23 procent svarade att de valde partiledaren att äta julbord med utifrån den partiledare de var mest nyfikna på. 

– Äter man den gravade laxen innan köttbullarna? Sjunger man för fulla muggar till ”Hej tomtegubbar”? Väntar man med andra lagret i chokladasken tills det första är slut? Sakfrågorna och politisk övertygelse är givetvis viktigast, men när det väger jämnt i opinionen kan ”likeability”, eller i det här fallet ”julability” vara skillnaden mellan vinst och förlust, säger Jimmy Sandell som är kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen.

Vilken partiledare vill svenskarna helst äta julbord med?

Det är Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson som tar hem vinsten för i år. Hela 30 procent av de tillfrågade föredrar att äta julbord hemma hos Anderson snarare än de andra partiledarna. 

Här är hela listan:

  1. Magdalena Andersson (S) 30% 
  2. Jimmie Åkesson (SD) 26% 
  3. Ulf Kristersson (M) 10% 
  4. Nooshi Dadgostar (V) 9 % 
  5. Ebba Busch (KD) 8% 
  6. Johan Pehrson (L) 7% 
  7. Märta Stenevi (MP) 3% 
  8. Per Bolund* (MP) 3% 
  9. Muharrem Demirok (C) 2% 

Magdalena Andersson var den partiledare flest ville äta julbord hemma hos. Foto: Livsmedelsföretagen.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!