Forskaren Sameh Egyptson. Arkivbild.
Forskaren Sameh Egyptson. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

Avhandling om politisk islam åtalsanmäld

Den omstridda avhandlingen ”Global politisk islam? Muslimska brödraskapet och Islamiska förbundet i Sverige” godkändes vid Lunds universitet i början av året. Nu har Överklagandenämnden för etikprövning (Önep) åtalsanmält avhandlingen, rapporterar Sydsvenskan.


Sameh Egyptson fick sin avhandling ”Global politisk islam? Muslimska brödraskapet och Islamiska förbundet i Sverige” godkänd vid Lunds universitet i februari. Han beskriver den som resultatet av 20 års arbete och bevisar, enligt honom själv, att svenska samhället är infiltrerat av islamister. Närmare bestämt av Muslimska brödraskapet – ett stort internationellt sunnimuslimskt nätverk med en idé om att islam, med sharialagar och kalifat, ska influera politiken.

Enligt nämnden har dock Egyptson hanterat känsliga personuppgifter med koppling till politisk och religiös övertygelse liksom uppgifter om brottmålsdomar utan nödvändigt etikprövningstillstånd.

— Jag har inte använt en enda intervju eller hemligt dokument, allt kommer från offentliga källor, säger Sameh Egyptson själv till tidningen – och anser att lagen om etikprövning inte kan tillämpas då han började forska innan lagen trädde i kraft år 2004.

Under disputationen vid universitetet var en del av åhörarna märkbart upprörda, och en av dem ifrågasatte öppet varför han överhuvudtaget förekommer med namn – och pekas ut som en person med ansvar i det aktuella ungdomsförbundet i den 740 sidor långa avhandlingen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!