Bröderna Daniel Göransson, Sebastian Göransson och Thomas Eriksson i Munkedal bjuder in alla som känner sig ensamma till gemensamt julfirande.
Bröderna Daniel Göransson, Sebastian Göransson och Thomas Eriksson i Munkedal bjuder in alla som känner sig ensamma till gemensamt julfirande. - Foto: Privat

Bröderna bjuder in till julfirande i gemenskap

Många är ofrivilligt ensamma på julafton – men det vill tre bröder ändra på. För andra året i rad bjuder de in till ett firande med mat, musik och gemenskap. Det är kul att man väver ihop människor. Det har bildats kompisgäng som inte fanns innan, säger Thomas Eriksson, en av värdarna.


Julen kan vara förknippad med glädje och gemenskap – men också ensamhet.

Det sistnämnda vill de tre bröderna Thomas Eriksson, Daniel Göransson och Sebastian Göransson från Munkedal bidra till att ändra på. För andra året i rad bjuder de via Facebook in till ett julfirande för alla som vill tillbringa dagen i sällskap.

— Jag hade tänkt på att många tycker det är jobbigt att vara ensamma på jul och förra året hade vi inga planer, så då sade vi att vi testar, säger Thomas Eriksson och tillägger:

— Vi vill försöka så gott det går att få bort den ofrivilliga ensamheten. En del väljer att vara själva och då ska de få vara det, men många kanske inte gör det och då är det jobbigt.

Kalle Anka och sång

Inför årets firande, som drar i gång klockan 14 på julafton, har bröderna hyrt en lokal i fem dagar som de ska göra hemtrevlig med bland annat soffor och tv.

— Vi firar en ganska traditionsenlig jul med alla bitar som hör till, mycket mat, Kalle Anka, julklappar. Det kanske blir lite sång och musik, vi gillar att sjunga och spela. Det centrala är att vi har trevligt ihop.

Thomas Eriksson lägger till att firandet är alkoholfritt och helt gratis, men att den som vill bidra med något får göra det.

— Våra barn kommer vara med och de ser väldigt mycket fram emot det här. Som pappa är det också något jag vill visa dem, att julen handlar om mer än bara presenter.

"Över all förväntan"

Att fira högtider med gäster de inte känner börjar bli något av en rutin – som gett mersmak för bröderna. Förra julafton var de 14 personer som samlades och på midsommar var de 30 stycken.

— Det var jätteroligt! Det blir något helt annat när det är människor man inte känner. Det blir levande samtalsämnen hela tiden och människor bjuder så mycket på sig själva. Det var över all förväntan.

Enligt Thomas Eriksson har gästerna varit allt mellan 20 och 70 år gamla och i alla möjliga olika livssituationer. En del är ensamma på grund av att de inte har pengar, för andra handlar det om något helt annat, säger han.

— Främst är det kvinnor som kommer. Jag tror att man som kvinna har lite lättare att acceptera att man är ensam och ta sig ur det, medan männen är lite svårare att nå.

Han berättar också att responsen från gästerna har varit överväldigande positiv.

— Människor har varit otroligt tacksamma på en nivå som vi inte kunde ana. Det är också kul att se att man väver ihop människor. Det har bildats kompisgäng efter våra firanden som inte fanns innan.

"Ta steget"

Medskicket till den som funderar på att öppna sitt hem på julafton är att ta steget. Thomas Eriksson påminner om att firandet inte behöver vara stort eller dyrt – med knytkalas och några lediga stolar kommer man långt.

— Jag tror att många är rädda för att det ska bli stelt och trist och tråkigt – men det är tvärtom. Gå på en släktmiddag i stället så kommer du kanske uppleva stelt och trist och tråkigt, säger han och skrattar.

— Vi är också noga med att berätta att vi har varandra vi bröder, så det är inte vi som är de modiga, utan de som kommer.

TT
/
/
Jul
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!