Säpo bekräftar att tillslagen har ägt rum. Arkivbild.
Säpo bekräftar att tillslagen har ägt rum. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Uppgifter: Säporäder kopplas till terrorplaner

Säkerhetspolisen (Säpo) har genomfört flera tillslag i södra Sverige riktade mot en svensk man som misstänks ha varit delaktig i planeringen av terrordåd i Danmark, enligt uppgifter till TV4 Nyheterna.


Säpo bekräftar för TV4 att den slagit till mot tre platser i södra Sverige, och kammaråklagare Henrik Ohlin säger till tv-kanalen att ett antal föremål har tagits i beslag i samband tillslagen.

— Det var inga föremål som bedömdes som akut farliga, så mycket kan jag säga, säger han.

Enligt TV4:s uppgifter skedde räderna på begäran av den danska säkerhetspolisen (PET) och kopplas till den danska utredning där ett internationellt nätverk misstänks ha planerat terrorbrott i Danmark. Henrik Ohlin vill dock inte bekräfta kopplingen till Danmark.

— Det handlar om begäran om rättslig hjälp och det har skett beslag på ett annat lands begäran. Jag kan inte säga något annat om innehållet eller ärendet, det är en utländsk utredning där det råder förundersökningssekretess i det landet, säger han till tv-kanalen och tillägger att de beslagtagna föremålen nu ska överlämnas till landet.

Den 14 december genomförde dansk polis en koordinerad aktion i flera städer, bland annat i Köpenhamn och Århus, och grep flera personer. På en presskonferens samma dag beskrev dansk polis och PET tillslaget som en "säkerhetsoperation" där tillslagen gjorts tidigt för att förhindra brott.

Sex personer häktades senare, varav fyra i sin utevaro. En av dem som har häktats i syn utevaro och är efterlyst ska alltså enligt TV4:s uppgifter vara den svenske mannen.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!