Det snöar kraftigt i delar av västra Sverige. Arkivbild.
Det snöar kraftigt i delar av västra Sverige. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Snökanon slår till: "Det kommer bara att öka"

En snökanon har med ostliga vindar dragit in från Vänern i västra Sverige, med kraftigt snöfall i Dalsland. En orange varning gäller i området fram till tisdag morgon.


— Under natten så har det i Dalsland från klockan 19 i söndags till klockan 7 på måndagsmorgonen kommit cirka 15–20 centimeter snö, säger meteorolog Emma Härenstam på SMHI.

Största snödjupet – 43 centimeter – uppmättes i Krakstad, ett par mil väster om Säffle, på morgonen. Bengtsfors hade 30 centimeter.

— Det är väldigt mycket och det fortsätter snöa under dagen, det kommer bara att öka. Det är ostlig vind vilket innebär att snöfallet förstärks från Vänern, det som kallas Vänersnö och innebär att man får kraftigare snöfall – en snökanon, säger Emma Härenstam.

Som mest kan det lokalt komma uppemot en halv meter snö i området, enligt SMHI:s vädervarning.

Orange varning

Även Vättern genererar kraftigt snöfall västerut under dagen, vilket drabbar Skaraborg lokalt.

Förutom orange varning för Dalsland gäller gula varningar för delar av Götaland, Svealand samt Gotland.

— I det orangea området bör man inte ge sig ut på vägarna om man inte måste. I hela varningsområdet är det bra att tänka på att vara ute i god tid då det är risk för förseningar och framkomlighetsproblem. När det blåser kan vägarna snabbt snöa igen efter att de plogats, säger Emma Härenstam.

I södra Jämtlandsfjällen är gul varning utfärdad för vind på kalfjället. För den som firar nyår där gäller det att pälsa på sig ordentligt utomhus, då den starka kyleffekten utgör en riskfaktor.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!