Flera bilar sattes i brand i samband med upploppet i Rosengård i Malmö i september 2023.
Flera bilar sattes i brand i samband med upploppet i Rosengård i Malmö i september 2023. - Foto: Johan Nilsson/TT

Fem ungdomar döms efter upplopp i Rosengård

Bilar brändes, ett garage brandhärjades och stenar kastades mot polisen. Nu döms fem ungdomar efter upploppen i Malmöstadsdelen Rosengård i början av september i fjol.


"Det har varit fråga om omfattande och mycket allvarliga angrepp mot blåljusverksamhet, och hänsynslösa ageranden mot poliser, räddningstjänsten och polisfordon", skriver Malmö tingsrätt i ett pressmeddelande.

En 19-åring döms till två år och sex månaders fängelse, en 16-åring döms till sluten ungdomsvård och tre ungdomar döms till ungdomsövervakning.

Fyra av dem döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och en döms för våldsamt upplopp. Två av dem fälls även för mordbrand och två för försök till grov skadegörelse.

En sjätte person som också bedöms ha varit delaktig under upploppet får ingen påföljd eftersom han inte var straffmyndig.

Upploppen startade efter en koranbränning vid Värnhemstorget, som ligger i en annan del av staden, tidigare under dagen.

"Syftet med agerandena på Rosengård var att locka dit poliser och sedan angripa dem. Utredningen i målet visar att poliser som rörde sig i området möttes av omfattande stenkastning och brinnande bilar", skriver tingsrätten i pressmeddelandet.

Över 40 personbilar sattes i brand och åtta polisfordon fick skador. Den totala kostnaden räknas till minst 3,7 miljoner kronor. Ytterligare ett 20-tal fordon ska ha skadats när ett garage brandhärjades.

Upploppet medförde att räddningstjänsten inte kunde komma in i området och släcka bränderna i bilarna och släckningen av garaget försvårades.

Två av de åtalade ungdomarna frias helt.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!