USA:s utrikesminister Antony Blinken i sitt möte med sin turkiske kollega Hakan Fidan i Istanbul på lördagen.
USA:s utrikesminister Antony Blinken i sitt möte med sin turkiske kollega Hakan Fidan i Istanbul på lördagen. - Foto: Evelyn Hockstein/AP/TT

Turkiet trycker på om F-16

Turkiet upprepar sitt budskap om krav på släppa in Sverige i Nato: Att Turkiet får köpa stridsflyget F-16 från USA. "Allt det här är sammankopplat", säger president Recep Tayyip Erdogan i ett uttalande.


USA:s utrikesminister Antony Blinken har varit på blixtbesök i Istanbul, där han hann träffa såväl Erdogan som utrikesminister Hakan Fidan. Politikerna bland annat diskuterade Sveriges Natoansökan.

Budskapet från Turkiet var tydligt: Ge oss klartecken för att få köpa F-16-plan. Fidan uppger enligt tv-kanalen Haber att han tryckte på i frågan.

"Vi väntar på att processen för F-16-upphandlingen ska slutföras", säger han enligt tidningen Daily Sabah och lägger i samma andetag till att "Sveriges Nato-ansökan ligger hos parlamentet".

Vita huset stöder officiellt en affär, men har till synes ännu inte fått klartecken från USA:s kongress som också ska godkänna affären.

Samtidigt som Blinken mötte de två toppolitikerna höll ledaren för det islamistiska partiet YRP, Fatih Erbakan, en presskonferens där han bland annat tog upp frågan. Även han var tydlig: YRP, med fem platser i parlamentet, kommer fortsatt att rösta nej, bland annat för att "Sverige har gett fullt stöd åt PKK".

— Men framför allt blundar de för och stöder attacker mot vår religion och vår bok, Koranen, säger han enligt tv-kanalen Haber Global.

Erkaban sade även i somras nej till ett svenskt medlemskap i Nato.

I mellandagarna godkände parlamentets utrikesutskott Sveriges medlemskapsansökan till försvarsalliansen och skickade vidare den för omröstning i parlamentets stora kammare. Det är det sista steget för att Turkiet ska ratificera ansökan.

Samtliga Natoländer förutom Turkiet och Ungern har godkänt Sveriges ansökan.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!