Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson på Folk och försvars rikskonferens i Sälen. Arkivbild.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson på Folk och försvars rikskonferens i Sälen. Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

S-ledaren: Kristersson skapar splittring

Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson anklagar statsminister Ulf Kristersson för att skapa splittring med sitt uttalande om medborgarskap och försvarsvilja. Regeringen svarar med att hon borde avhålla sig från "fultolkningar".


Magdalena Andersson riktar kritik mot ett uttalande Kristersson gjorde i sitt anförande på Folk och försvars rikskonferens i Sälen i måndags.

Han sade då: "Även vi måste börja tala högt om de förväntningar som följer av ett svenskt medborgarskap. Ytterst handlar det om att med vapen i hand – och med livet som insats – försvara Sverige, våra värderingar och vårt sätt att leva. Medborgarskap är inte en resehandling".

Enligt Andersson antyder Kristersson att nyblivna svenska medborgare inte har samma försvarsvilja som andra.

— Han hade ett unikt splittrande budskap, säger Andersson.

— Det vi behöver i Sverige nu är sammanhållning, tillit, hög medvetandegrad, men också så klart en stark försvarsvilja. Den där typen av splittrande budskap för landet i rakt motsatt riktning.

Regeringen svarar på kritiken genom ett skriftligt uttalande från Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar. Han tycker att en före detta statsminister som Magdalena Andersson borde avhålla sig från "fultolkningar och politisk gyttjebrottning" i det allvarsamma läge Sverige befinner sig i.

Bohlin anser att den "falska motsättning" som Andersson försöker spela upp dessutom är allvarlig.

"Ulf Kristersson har inte gjort minsta antydan om att nyblivna medborgare skulle ha lägre försvarsvilja", kommenterar Bohlin.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!