Till nyligen trodde många att fossil av rovdinosaurien Nanotyrannus inte var något annat än fossil av unga Tyrannosaurus. Nu har det visat sig att Nanotyrannus var en helt egen art. Rekonstruktionen visar en Nanotyrannus som attackerar en ung Tyrannosaurus – omvända världen.
Till nyligen trodde många att fossil av rovdinosaurien Nanotyrannus inte var något annat än fossil av unga Tyrannosaurus. Nu har det visat sig att Nanotyrannus var en helt egen art. Rekonstruktionen visar en Nanotyrannus som attackerar en ung Tyrannosaurus – omvända världen. - Foto: Raul Martin/TT

Mysteriet med små T-rex löst

Ett antal fossil som har beskrivits som unga exemplar av den berömda rovdinosaurien Tyrannosaurus rex har visat sig vara vuxna individer av en helt annan rovdinosaurie – en mindre art kallad Nanotyrannus.


Det framgår av en ny studie av alla fossil som tidigare klassificerats som juvenila, unga, exemplar av T-rex. Studien, som utförts av brittiska och amerikanska paleontologer, publiceras i den vetenskapliga tidskriften Fossil Studies.

Tyrannosaurus rex, "kungliga tyrannödlan", är den mest berömda av alla dinosaurier. Den var ett av de största rovdjur som någonsin existerat på jorden, med en vikt på cirka åtta ton.

En av de sista

Arten var också en av de sista dinosaurierna. Den levde i Nordamerika i slutet av kritperioden och var sannolikt med om den fruktansvärda katastrofen för 66 miljoner år sedan då jorden kolliderade med en främmande himlakropp. Den gjorde slut på alla dinosaurier.

I samma berglager i Kanada och USA där man hittat fossil av vuxna T-rex har man från och till hittat fossil av mindre individer som har vissa likheter med T-rex.

De här fossilen har varit omdebatterade i nästan 80 års tid, ända sedan det första av dem beskrevs 1946. Vissa forskare har ansett att det rör sig om en helt egen art, inom samma familj som T-rex, men mycket mindre. Andra har hävdat att fossilen bara är unga exemplar av T-rex. Den senare ståndpunkten har tenderat att vara den rådande.

Nu kommer detta sannolikt att ändras. I den nya studien har forskarna jämfört 158 morfologiska karaktärer hos alla fossil, och funnit stora skillnader som antyder att de mindre exemplaren verkligen utgör en egen art.

En jämförelse av skallarna av Tyrannosaurus (överst) och Nanotyrannus (underst) visar på stora skillnader. Skallarna är inte i samma skala; Tyrannosaurus hade betydligt större huvud än Nanotyrannus.

Mindre rovdinosaurie

Än mer talande är tillväxtringarna hos benen. De visar otvetydigt att de mindre exemplaren är vuxna individer, inte unga djur. Slutsatsen blir att det fanns en mindre rovdinosaurie i samma områden som T-rex. Dess namn: Nanotyrannus lancensis "dvärgtyrannen från Lance". Artnamnet hänvisar till den sedimentära formation i Montana där arten först hittades.

Nanotyrannus var betydligt mindre än T-rex. Fast liten var den inte. Dess vikt har beräknats till 900-1 500 kilo.

Ett mysterium återstår dock. Om Nanotyrannus är en egen art, varför har ingen hittat någon ung T-rex?

Det visar sig faktiskt att det har man. I studien beskriver forskarna ett av de mindre fossilen som har alla karaktärer som en ung T-rex bör ha.

Frågan är varför man inte har hittat fler unga individer? Ingen har något säkert svar, men forskarna påpekar att fynd av unga exemplar är sällsynta hos nästan alla dinosaurier.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!