Ett nytt brott, förolämpning mot tjänsteman, föreslås införas i brottsbalken. Arkivbild.
Ett nytt brott, förolämpning mot tjänsteman, föreslås införas i brottsbalken. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Förslag: Gör det brottsligt att förolämpa poliser

Förolämpning mot tjänsteman föreslås bli ett nytt brott. Det är en förfärlig situation som poliser i fält och socialsekreterare utsätts för, säger utredaren John Ahlberk.


Fakta: Straffskärpningar som föreslås

Några av straffskärpningarna som utredningen föreslår:

Förolämpning mot tjänsteman. Ett helt nytt brott. Böter eller fängelse i högst sex månader. Fanns tidigare i brottsbalken i form av "missfirmelse mot tjänsteman" men avkriminaliserades.

Hot mot tjänsteman. Det straffbara området utvidgas. Alla typer av hot om brottslig gärning omfattas. Träffar förtäckta hot i större utsträckning och hot som rör närstående.

Angrepp mot tjänsteman – en ny rubricering av brottet "förgripelse mot tjänsteman". Ska ge ett starkare skydd mot trakasserier och otillbörlig påverkan. Även försök och förberedelse av brottet kriminaliseras. Även närstående omfattas. Straffskalan skärps till fängelse i högst två år, vid grovt brott fängelse i högst sex år.

Olaga förföljelse – ett starkare skydd för upprepade brott, som trakasserier.

Källa: Utredningen om åtgärder för att minska offentliganställdas utsatthet

Skyddet för offentliganställda, till exempel poliser och socialsekreterare, ska skärpas föreslår en ny utredning. Bland annat genom en ny brottskategori: Förolämpning mot tjänsteman.

— Bakgrunden är den utsatthet som många offentliganställda har i sin roll, säger utredaren John Ahlberk.

En förolämpning kan enligt honom till exempel vara ett grovt verbalt angrepp som "syftar att sänka självkänslan" hos en tjänsteman. Som exempel ger han "din jävla hora" och "din jävla fitta".

— Sånt ska man inte behöva höra.

— Det är en förfärlig situation som poliser i fält och socialsekreterare utsätts för, säger han.

"Jag vet var du bor"

På frågan om det anses som en förolämpning att till exempel säga "polis, polis potatisgris" blir svaret nej.

Enligt förslaget ska det nya brottet ligga under allmänt åtal. Brottet ska kunna ge böter eller fängelse i högst sex månader.

Utredaren föreslår också en rad straffskärpningar för brott som begås mot tjänstemän.

Brottet hot mot tjänsteman blir bredare och träffar förtäckta hot i större utsträckning och hot mot närstående.

John Ahlberk, till vardags generaldirektör för Statens haverikommission, ger exempel på förtäckta hot som offentliganställda kan utsättas för, som "jag vet var du bor" och "kom din dotter hem från dagis?". Utöver poliser och socialsekreterare ger han som exempel handläggare för djurskydd eller viltvård som utsatta grupper.

Ska dölja namn

Utöver det läggs också en rad förslag för att öka möjligheten till sekretess för offentliganställda, däremot anser inte utredaren att det befintliga sekretesskyddet behöver ändras.

Till exempel ska namn på en handläggare utelämnas vid ett beslut om personen riskerar att utsättas för våld eller hot. Namnet ska dock gå att få fram om personen ber om det.

— Vi kommer att skicka förslagen på remiss med vändande post. Men jag kan väl säga att jag har som grundläggande inställning att genomföra det som utredningen föreslår, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Förslagen föreslås träda i kraft 1 juli 2025.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) tar emot ett betänkande från utredningen om åtgärder för att minska offentliganställdas utsatthet, från den särskilda utredaren John Ahlberk under en pressträff.
TT
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!