Statsminister Ulf Kristerssons om försvarsvilja och svenskt medborgarskap har väckt kritik. Bilden från Folk och försvars rikskonferens i måndags.
Statsminister Ulf Kristerssons om försvarsvilja och svenskt medborgarskap har väckt kritik. Bilden från Folk och försvars rikskonferens i måndags. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Kristersson: För lätt bli svensk medborgare

Det finns invandrare som främst vill ha skydd, snarare än att fullgöra sina skyldigheter mot Sverige, anser statsminister Ulf Kristersson. Han säger också att dagens regler gör det alldeles för lätt att bli svensk medborgare.


Kristersson (M) utvecklar för Aftonbladet sitt uttalande i samband med ett anförande på Folk och försvars rikskonferens i Sälen i måndags.

"Ytterst handlar det om att med vapen i hand – och med livet som insats – försvara Sverige, våra värderingar och vårt sätt att leva. Medborgarskap är inte en resehandling", sade Kristersson då.

Uttalandet har kritiserats av S-ledaren Magdalena Andersson, som anser att Kristersson pekar ut invandrare som mindre försvarsbenägna.

— Det var ett bredare sätt att säga att medborgarskapet inte handlar om att få ett pass i handen. Medborgarskapet handlar om att du står upp för Sverige, att du vill vara en del av den svenska samhällsgemenskapen, säger han till Aftonbladet.

Kristersson hänvisar till att det finns pliktlagar som värnplikten.

— Då handlar det om att fullgöra en uppgift för det gemensamma landet. Sen har vi också undantag från detta. Man kan av samvetsskäl göra andra saker, säger han.

Kristersson säger att han tror att de allra flesta som blir svenska medborgare verkligen vill vara en del av samhällsgemenskapen, och både dess rättigheter och skyldigheter.

— Men det är helt uppenbart att det finns människor som i första hand vill ha skydd av Sverige, snarare än att fullgöra sina skyldigheter mot Sverige.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!