Säkerhetspolisen vill inte bekräfta om man känner till den misstänkte spionens koppling till Uppsala. Arkivbild.
Säkerhetspolisen vill inte bekräfta om man känner till den misstänkte spionens koppling till Uppsala. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Misstänkt spion kopplas till Uppsala universitet

En misstänkt rysk spion som nyligen greps i Estland har samarbetat med Uppsala universitet, rapporterar Expressen. Det är förfärligt. Jag är chockad, säger professor Stefan Hedlund, som deltagit i samma projekt som mannen, till tidningen.


Mannen, som är i 50-årsåldern och rysk medborgare, greps i Estland den 3 januari. Han har verkat som forskare och lärare i bland annat internationell politisk teori vid universitetet i estniska Tartu sedan 2010.

Enligt den estniska säkerhetstjänsten Kapo tros mannen ha spionerat för Rysslands räkning och regelbundet ha rest hem för att träffa rysk underrättelsetjänst.

Ryssen har genom sitt estniska universitet samarbetat med Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier vid Uppsala universitet. Han har flera gånger besökt Uppsala och deltagit i olika forskningsprojekt, skriver Expressen.

Säkerhetspolisen i Sverige vill inte bekräfta om man känner till kopplingen till Uppsala eller inte, utan uttalar sig bara allmänt:

— Generellt är det så att främmande makt, däribland Ryssland, riktar olovlig underrättelseverksamhet mot universitet och högskolor. Detta är något som Säkerhetspolisen har påpekat under en längre tid, säger presschefen Karl Melin till tidningen.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!