Gonorré fortsätter att öka i Sverige. Arkivbild.
Gonorré fortsätter att öka i Sverige. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gonorréfallen har ökat nära 700 procent på 15 år

Klamydiafallen har stadigt minskat i Sverige. Men för gonorré är trenden den motsatta – fallen fortsätter öka och är det högsta på många år. Det är uppåtgående sedan 15 år tillbaka, säger Inga Velicko, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.


Fakta: Några vanliga könssjukdomar

Klamydia

Den vanligaste könssjukdomen i Sverige som i fjol drabbade drygt 32 000 personer.

Bakterien överförs lätt vid olika typer av sex och ger oftast inga symtom alls. Behandling sker med antibiotika. Testning och behandling är gratis.

Gonorré

En sexuellt överförbar bakterie. Runt 4 200 personer testades positivt 2023, enligt preliminära siffror. En ökning från drygt 3 300 fall året innan.

Smittan har ökat kraftigt de senaste åren.

Gonorré ger oftare symtom än klamydia, men alla får inte symtom. Behandling sker med antibiotika. Testning och behandling är gratis.

Syfilis

Är en bakteriesjukdom som länge varit nästintill obefintlig i Sverige. Trenden har varit ökande under ett antal år. 2022 rapporterades däremot 537 fall av syfilis, något färre än året innan.

Syfilis är en allvarlig sjukdom och kan leda till permanenta skador på nervsystemet och kroppens organ efter flera år om den inte upptäcks och behandlas.

Behandling sker med antibiotika. Testning och behandling är gratis.

Källa: Folkhälsomyndigheten, RFSL

Fallen av gonorré har stadigt ökat sedan 2009, då registrerades drygt 600 fall visar Folkhälsomyndighetens statistik. I fjol landade antalet fall på över 4 000, enligt preliminära siffror.

— Det fortsätter att öka. Under pandemiåren hade vi en minskning, men sen har vi börjat gå ifatt igen, säger Inga Velicko på Folkhälsomyndigheten.

Totalt antal fall av gonorré i Sverige 1997–2023. Siffrorna för 2023 är preliminära (18 januari).

"Mer avslappnade"

Både 2020 och 2021 gick fallen ner, men sedan 2022 är gonorré på uppgång igen. Ökningen, precis som hos flera andra smittor, är delvis en pandemieffekt.

— Beteendena under pandemin var helt annorlunda; man undvek kontakt med varandra, kanske även sexuella kontakter. Vi reste heller inte utomlands.

Ökningen av gonorré i Sverige tros även bero på att människor kanske blivit lite mindre benägna att skydda sig, tror myndigheten.

— Folk blir lite mer avslappnade och tänker inte på skyddet, säger Inga Velicko.

Resistens ökar

Tröskeln för att testa sig i Sverige är låg menar hon, bland annat genom drop in-mottagningar och tester som kan beställas på nätet. Det i sig kan också vara en anledning till att fler fall registreras.

Men för att undvika att ens bli smittad behöver man tänka på att skydda sig. Gonorré, och även klamydia, är lömska på det sättet. Det är inte alltid man får symtom och kan därmed smitta andra utan att veta om det.

— Fler fall ger flera möjligheter att påträffa någon som är infekterad och det finns en helt annan risk att smittas, säger Inga Velicko.

Just gonorré har blivit alltmer svårbehandlad när antibiotika biter allt sämre.

— Speciellt i vissa världsdelar är det hög resistens mot den här bakterien och då är det svårare att behandla.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!