Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet. Arkivbild.
Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Expert: Nu har Erdogan 15 dagar på sig

Turkiska parlamentets ratificering av Sveriges Natoansökan innebär att president Recep Tayyip Erdogan har 15 dagar på sig att skriva under – annars kommer den inte att träda i kraft. Det kan inte dras i långbänk, säger Turkietexperten Paul Levin.


Turkiets ratificering av Sveriges Natomedlemskap är ännu inte helt klar – president Recep Tayyip Erdogan måste skriva under ratificeringen för att den ska träda i kraft.

Paul Levin, som är chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, säger att "det vore märkligt" om Erdogan skulle stoppa ratificeringen genom att inte underteckna den "när hans egen regering har lagt fram det här förslaget och argumenterat för det".

— Men däremot så är jag inte säker på att det går så snabbt som det gjorde för Finland, då tog det fyra dagar för Erdogan att skriva under, säger Levin.

"Ett tänkbart scenario"

Ungerns regering, som likt Turkiet har dragit ut på processen, har sagt att landet inte kommer att vara sist ut att godkänna Sverige. Levin säger att det är möjligt att Turkiet nu ger Ungern en chans att förverkliga sitt löfte.

— Kanske vill Erdogan dra ut på det lite grann och låta (Ungerns premiärminister) Viktor Orbán extrainkalla parlamentet som är på ledighet. Det är ett tänkbart scenario, säger Levin.

Har inte godkänt affären

President Erdogan har tidigare sagt att ett godkännande av Sverige hänger på om Turkiet får köpa F16-flygplan av USA, men den amerikanska kongressen har ännu inte godkänt en sådan affär.

— Det skulle kunna bli ett nederlag för Erdogan om Turkiet inte får stridsflygplanen från USA. Om kongressen skulle säga nej så tror jag att det skulle vara politiskt jobbigt för Erdogan, men det skulle också leda till en allt djupare spricka mellan USA och Turkiet, säger Levin.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!