Amfibieregementen är en del av marinen men som har uppgifter på land. Arkivbild från 2023 på en amfibiesoldat.
Amfibieregementen är en del av marinen men som har uppgifter på land. Arkivbild från 2023 på en amfibiesoldat. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Pliktrådet: Värnpliktiga fick för lite mat

Värnpliktiga i Göteborg fick för lite mat i början av sin utbildning, enligt en rapport från Pliktrådet. På Älvsborgs amfibieregemente uppgav värnpliktiga att de gått ner sex kilo under sex veckor.


— Det som verkar ha hänt i Göteborg är att någon typ av avtal från en extern leverantör inte riktigt har hållits, säger Alice Nilsson, ordförande i Pliktrådet, till Göteborgs-Posten.

Hon säger att uppgifterna är allvarliga och att hälsan måste bevaras vid utbildningen. Men hon poängterar också att det inte bara är mat som påverkar vikten hos värnpliktiga i början av utbildningen.

— Det kan vara stress och andra saker som spelar in och då är det normalt att gå ner i vikt, men kanske inte så mycket, säger Alice Nilsson.

Bataljonens företagshälsovård, försvarshälsan, ska också ha uttryckt oro för de värnpliktigas viktras, enligt Pliktverket. Att många tappat så mycket i vikt är ovanligt, enligt Nilsson.

— Problem med leverantörer och mat har funnits tidigare, det som sticker ut i år är hur stora konsekvenser det fått och så här allvarligt har det inte varit på de två regementena tidigare, så det gör oss såklart oroliga.

Patrik Mattsson, bataljonschef för utbildningsbataljonen vid Amf 4, vill inte för GP uttala sig om det finns problem med upphandlingar från matleverantörer. Han poängterar likt Alice Nilsson att viktnedgången kan bero på flera faktorer.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!