Senior åklagare Reena Devgun på väg in till häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt under fredagseftermiddagen.
Senior åklagare Reena Devgun på väg in till häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt under fredagseftermiddagen. - Foto: Samuel Steén/TT

Svensk IS-kvinna häktad för folkmord i Syrien

En kvinna med kopplingar till terrorgruppen IS som tidigare dömts för krigsbrott häktas nu för folkmord och brott mot mänskligheten i Syrien. Det är fråga om nio identifierade målsägande, kvinnor och barn, säger åklagaren Reena Devgun.


Bakgrund: Svenskarna i IS

2012 började män och kvinnor resa från Sverige för att delta i kriget i Syrien.

Totalt reste omkring 300 personer till regionen för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper, främst terrororganisationen IS.

Det gjorde Sverige till ett av de länder i Europa där flest per capita valde att åka till området.

Många av IS-anhängarna har återvänt till Sverige. En del har dött i strid, andra har tagits till fånga och sitter i läger eller fängelser i norra Syrien.

Omkring en tredjedel av dem som reste från Sverige var kvinnor.

Trots att kvinnan redan sitter i fängelse vill åklagaren, genom häktningen, kunna belägga henne med restriktioner. Bland annat handlar det om att förbjuda henne från telefonsamtal och besök.

— Det handlar om att hon inte ska kunna försvåra utredningen. Nu börjar vi närma oss slutskedet och det här sker för att vi ska kunna avsluta utredningen, säger åklagaren Reena Devgun, som tror sig kunna väcka åtal någon gång i höst.

51-åringen misstänks för folkmord, brott mot mänskligheten och grov krigsförbrytelse mot yazidier, en uråldrig religiös minoritet i östra Syrien och nordvästra Irak. Stockholms tingsrätt häktade henne som misstänkt på sannolika skäl.

Reena Devgun vill inte precisera vilka gärningar som ligger bakom rubriceringarna men säger att det inte handlar om mord.

Kvinnan förnekar brott, meddelar hennes advokat Mikael Westerlund under häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt på fredagseftermiddagen.

Folkmord på yazidier

Brott mot mänskligheten kan exempelvis utgöras av våldtäkt eller tortyr, som genomförs som ett led i ett omfattande eller systematiskt angrepp riktat mot en grupp civila. Folkmord innefattar samma typ av gärningar, men i syfte att helt eller delvis förinta en folkgrupp.

IS övergrepp mot yazidierna är väldokumenterat och flera FN-rapporter har slagit fast att terrorsekten genomförde ett folkmord mot gruppen.

Utredningen mot den redan dömda kvinnan rör händelser från augusti 2014 till december 2016 i Raqqa i Syrien, som IS utropade som huvudstad i sitt så kallade kalifat efter att ha tagit över stora områden i Syrien och Irak sommaren 2014.

— Det är helt nya misstankar som uppstod efter att den andra utredningen var avslutad, säger åklagare Reena Devgun.

Sonen barnsoldat

Den misstänkta kvinnan kommer från Västsverige och dömdes i mars 2022 till sex års fängelse för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott av Stockholms tingsrätt. Detta för att ha fört sin då tolvårige son till Syrien och låtit honom bli barnsoldat i IS.

Kvinnan tog sig till Syrien med sina barn, bland dem sonen, våren 2013. Det ansågs inte bevisat att kvinnan aktivt sett till att pojken blev barnsoldat. Hon dömdes eftersom hon underlåtit att agera och därmed svikit sitt ansvar som förälder. Pojken dödades 16 år gammal i Syrien.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!