Om det är riktigt kallt ute kör inte svenska tåg.
Om det är riktigt kallt ute kör inte svenska tåg. - Foto: Jonas Ekstromer/TT/Mikael Fritzon / TT /

Finska tåg kan köra trots iskyla – här är anledningen

I vinter har de svenska tågbolagen ställt in flera avgångar på grund av kylan. I Finland kör tågen oavsett väder och temperatur. Här får du veta vad som skiljer sig.


Den stränga kylan som varit på flera håll i landet den senaste tiden har haft stor påverkan på Sveriges tågtrafik. Flera avgångar har varit försenade eller inställda. I Finland däremot så rullar tågen, trots vinterkylan.

Förarna rasar på iskylan i bussarna – anmäler: "Som en frys"

Därför kör inte svenska tåg när det är kallt

P4 Norrbottens reporter Peter Karlberg har pratat med de svenska tågbolagen om varför tågen i Sverige, till skillnad från i Finland, inte går när det är riktigt kallt ute.

Tågbolagen menar att det är på grund av rädsla. Skulle ett tåg gå sönder och bli stående skulle det ta väldigt lång tid att få hjälp och kunna evakuera folk. Därför vågar man inte köra tågen om det skulle vara riktigt kallt ute.

Drabbad av snökaoset? Då kan du få ersättning

Därför kör finska tåg när det är kallt

VR Group, som har hand om tågen i Finland, säger att det inte finns någon köldgräns för deras tåg. De trafikerar alla sina linjer oavsett väder och temperatur. 

Varför man vågar köra tågen även när det är kallt beror på att de finska tågen är lättare att evakuera. Tågspåren ligger ofta närmare en väg, jämfört med tågspåren i Sverige som ofta ligger mitt ute i ingenstans på motsvarande sträckor. 

Olagliga missen hundägare gör på vintern – kan leda till fängelse

Här är hundraserna som klarar vintern sämst: “Jättenedkylda”

SJ
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!