Statsministern och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skakar hand under en riksdagsdebatt med Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Arkivbild.
Statsministern och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skakar hand under en riksdagsdebatt med Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Gapet mellan de politiska blocken minskar

Oppositionen leder fortsatt i opinionen enligt DN/Ipsos senaste mätning – men övertaget har halverats sedan i december.


Socialdemokraterna är överlägset störst i DN/Ipsos mätning för januari, där partiet får 34 procent. På andra plats kommer Sverigedemokraterna med 21 procent, därefter Moderaterna med 18 procent, Vänsterpartiet med 9 procent och Centerpartiet med 5 procent.

Tre av partierna ligger på eller under spärren för att komma in i riksdagen. Miljöpartiet och Kristdemokraterna får 4 procent vardera, och Liberalerna får 3 procent, skriver DN.

Mätningen för januari innebär en uppgång för de fyra Tidöpartierna, det vill säga regeringspartierna M, KD och L tillsammans med samarbetspartiet Sverigedemokraterna. Gapet till oppositionen som leder är nu endast 4 procentenheter, och har alltså halverats sedan motsvarande mätning i december.

Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring lyfter fram sjunkande drivmedelspriser, fallande inflation och minskat antal sprängningar och skjutningar som en förklaring till att regeringen har stärkts.

— Dessutom har det tagits avgörande steg mot ett svenskt Natomedlemskap, säger Källebring till tidningen.

Undersökningen genomfördes under perioden 16–18 januari med hjälp av telefonintervjuer och webbenkäter där 1 646 röstberättigade personer deltog. Skattningarna har avrundats till närmaste heltal.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig beskrivning av gapet mellan oppositionen och Tidöpartierna.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!