Ingunn drar in över Sverige med rekordhårda vindar.
Ingunn drar in över Sverige med rekordhårda vindar. - Foto: Mats Andersson//TT & Lurøy kommune

Röd orkanvarning utfärdad – rekordhårda vindar

SMHI utfärdar en röd varning för orkanbyar i västra Norrbotten. I Stekenjokk uppmättes orkanvindar på 51,8 meter per sekund när ovädret Ingunn drog in.
– Det är ett nytt svenskt rekord om siffrorna bekräftas, säger Linnea Rehn Wittskog på SMHI.


SMHI skärper varningen för hård vind i västra Norrbottens län till röd, den allvarligaste nivån. Det väntas kraftiga stormbyar och lokalt orkanbyar med risk för "omfattande skador på byggnader och stor risk för flygande föremål".

Gula och orange varningar är sedan tidigare utfärdade för vind i lågterräng i fjällkedjan i Västerbottens län och nordligaste Jämtlands län.

Vid mätstationen i Stekenjokk i Jämtland uppmättes under morgonen medelvindar på 51,8 meter per sekund. Står sig siffran efter SMHI:s granskning är det ett nytt rekord.

— Det motsvarar vindar på över 180 kilometer i timmen. Vid de här krafterna kan träd knäckas och hustak rivas av, säger Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI.

Redan på strax under 33 meter per sekund räknas det som orkanvind.

På flera håll har vägar stängts av på grund av hårt väder och nedfallna träd, uppger Trafikverket.

Ovädret Ingunn har nått orkanstyrka – drar in över Sverige

Orkanen Ingunn: "Blåser och knakar"

Åsa Larsson i Klimpfjäll är glad att hon är ledig i dag.

— Det är synd om de som måste ut. Det går inte att gå upprätt. Det blåser och knakar i huset och alla fönster är igensnöade. Altanen har drevat igen totalt, säger hon.

Vanligtvis jobbar hon inom hemtjänsten i Saxnäs tre mil bort. En av kollegorna har inte kunnat ta sig till jobbet eftersom bussarna inte går, men de har förberett sig på hårt väder.

— De som har hemtjänst och bor längre ut i byarna har fått mat utkörd i förväg och så har vi kollat om det finns någon granne som kan hjälpa till om det behövs.

Kristina Fjellström, enhetschef för äldreomsorgen i Saxnäs och Dikanäs, säger till P4 Västerbotten att hon hoppas kunna ta sig till och från jobbet genom att köra bakom plogbilen.

— Går det så går det och går det inte så får jag väl övernatta på boendet.

SMHI har utfärdat vindvarningar för stora delar av norra Sverige. På kalfjället varnas för vind i kombination med snöfall.

"Hög beredskap"

I skidorten Åre har kommunen inför torsdagen samordnat sig med andra lokala aktörer.

— Vårt största fokus är att ingen ska skadas, säger Anna Hammarberg, säkerhetschef på Åre kommun, till Östersunds-Posten.

På skidanläggningen har man höjt beredskapen, bundit fast lösa föremål och säkrat skyltar och skyddsmadrasser, säger Sebastian Thomasson, destinationschef på Skistar, till tidningen.

Vindstyrkan tilltar även längre söderut. Gula kulingvarningar är utfärdade längs hela den svenska kusten, från Norra Kvarken i väst, södra Östersjön i syd och Bottenviken i öst.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!