Andelen elever som upplever sig utsatta i skolan var i princip oförändrad mellan 2015 och 2021. Arkivbild.
Andelen elever som upplever sig utsatta i skolan var i princip oförändrad mellan 2015 och 2021. Arkivbild. - Foto: Andreas Hillergren/TT

Brå: Mobbare blir oftare mobbade

Utsattheten för hot eller våld i skolan har inte minskat de senaste åren. De som utsätter andra blir själva ofta utsatta, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå).


Brå har utifrån en årlig enkätundersökning som riktar sig till elever i årskurs nio undersökt utvecklingen mellan 2015 och 2021. Andelen som uppger att de utsatts för hot eller våld i skolan de senaste 12 månaderna ligger stadigt runt 15 procent.

Fler elever uppger däremot att de utsatts för mobbning, vilket enligt myndigheten tyder på att det blivit vanligare med olika typer av mobbning som inte innefattar hot eller fysiskt våld.

Utsattheten för våld i skolan är enligt Brå betydligt vanligare bland elever som själva utövar våld eller mobbar. Utsattheten är även större bland elever som skolkat, testat droger, druckit sig berusade, röker eller snusar eller har ett kriminellt umgänge.

Pojkar utsätts i något högre utsträckning än flickor. Bland de 1,5 procent av de svarande som uppger annan könstillhörighet är den upplevda utsattheten dubbelt så stor, drygt 30 procent.

TT
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!