Ovädret Ingunn har dragit in från Norge. I de svenska fjällen blåser det på sina håll vindar med orkanstyrka. Bild från norska Harstad.
Ovädret Ingunn har dragit in från Norge. I de svenska fjällen blåser det på sina håll vindar med orkanstyrka. Bild från norska Harstad. - Foto: Simen Loholt/iHarstad/NTB/TT

Orkanvindar i Abisko: "Farligt att gå ut"

Orkanvindar på 47 meter i sekunden på fjället och saker som flyger omkring nere vid turiststationen. Ett hundratal gäster sitter fast på Abisko turiststation i ovädret Ingunn. Det kittlar i magen när man tittar ut genom fönstret, säger Paula Vendel, driftchef på stationen.


Det blåser och snöar kraftigt under torsdagseftermiddagen på STF:s turiststation i Abisko, ett område där SMHI:s röda vädervarning gäller.

— Vi stannar inomhus så gästerna kommer varken härifrån eller kommer hit. I princip går det inte att gå några längre sträckor, saker blåser runt i luften som gör att det är farligt, säger Paula Vendel.

Vid fjällstationen har vindar på 26–30 meter per sekund noterats. Men uppe på fjället där det är som värst har det blåst 47 meter per sekund under eftermiddagen, berättar hon.

— Där uppe på fjället är ingen levande människa nu. Men det är synd om de vilda djuren som är ute på fjället i stormen, jag hoppas att de hittar lä.

Jättearbete väntar

Turiststationen har förberett sig noga inför ovädret. Bland annat har man skruvat av stolar i liften och surrat fast lösa föremål. Trots det väntas mycket arbete när stormen är över.

— I morgon kommer vi ha ett jättearbete med att hacka bort all is för att få i gång linbanan och får jaga rätt på saker, säger Paula Vendel.

— Tills dess är det bara att hålla sig inne. Än så länge har vi el och det fungerar hyfsat bra vilket är skönt. Det är inte heller någon extrem kyla utan sex-sju minusgrader.

"En vit vägg"

Jan Aikio som driver Café Sport Luossavaara i Kiruna har stängt sedan i söndags på grund av hårt väder. Personalen som sköter liftarna i kommunal regi är hemma, medan han fördriver tiden med förberedelser som att storstäda.

— Det blåser någonstans mellan 30 och 40 sekundmeter, så det är bara att hålla sig inomhus. Det är som en vit vägg där ute – man ser inget alls, berättar han.

Trots det tar han ovädret med ro.

— Vi är rätt vana vid snöstorm och hårt väder här uppe, vi bor trots allt i fjällen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!