Magnus Ranstorp, terrorforskare på Försvarshögskolan. Arkivbild.
Magnus Ranstorp, terrorforskare på Försvarshögskolan. Arkivbild. - Foto: Sören Andersson/TT

Ranstorp: Rimligt att Säpo tar över

Sannolikt finns ett politiskt motiv bakom försöket att angripa Israels ambassad i Stockholm. Därför är det rimligt att utredningen nu tas över av Säkerhetspolisen, anser terrorforskaren Magnus Ranstorp.


— Det är ingen överraskning att Säkerhetspolisen tar över det. Det är också deras mandatområde att utreda avsikt när det gäller terrorbrott, säger Ranstorp, terrorforskare på Försvarshögskolan.

Säpo meddelade på fredagen att man tar över utredningen och att händelsen utreds som terroristbrott genom grovt olaga hot och försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Det var i onsdags som ett farligt föremål, enligt uppgift i flera medier en handgranat, hittades på insidan av staketet som omgärdar ambassadområdet. Föremålet bedömdes som skarpt och förstördes av Nationella bombskyddet.

Politisk motivering

— Att det är en ambassadbeskickning innebär att det förmodligen finns någon typ av politisk motivering bakom, säger Magnus Ranstorp.

Israels regeringen uppgav tidigare i januari att Hamas haft för avsikt att attackera ambassad i Stockholm, med hänvisning till underrättelseuppgifter.

Magnus Ranstorp vill inte spekulera om möjliga kopplingar till de uppgifterna men framhåller att hotbilden mot israeliska mål höjts kraftigt sedan Hamas terrorangrepp på Israel den 7 oktober och det efterföljande kriget.

— Det som sker i Gaza har utlöst väldigt stora polariseringar i samhället, vilket i sin tur spär på radikalisering, säger han.

Allvarlig brottslighet

Angående medieuppgifter om att det var en handgranat som kastades säger Magnus Ranstorp:

— Det är ett ganska enkelt medel för att skapa stor skada. Du behöver inte ha någon typ av expertis. Sedan är det konstigt att det inte exploderat. Oavsett om det stämmer eller ej är det tydligt att man velat begå allvarlig brottslighet riktat mot ambassaden.

TT
/
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!