35-åringen fick höra hur kvinnan satt inlåst. Men istället för att larma gick han och drack öl med vänner. Arkivbild.
35-åringen fick höra hur kvinnan satt inlåst. Men istället för att larma gick han och drack öl med vänner. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Visste om inlåst kvinna – döms för sin tystnad

En kvinna hölls inlåst av en man som sedan sköt ihjäl henne. Mannens 35-årige kollega visste om att kvinnan var inlåst men larmade inte polisen utan gick och drack öl. Nu fastställs 35-åringens fängelsestraff.


Kvinnan hittades död i en lägenhet i Malmö i augusti 2021. Den man som spärrat in henne i syfte att pressa pengar sköt ihjäl henne – och strax därpå sig själv – när en tillkallad låssmed arbetade med att få upp lägenhetsdörren.

Redan dagen före mordet mötte 35-åringen sin kollega som avslöjade att kvinnan hölls inlåst. Trots den vetskapen – och det faktum att kollegan även tidigare avslöjat planer på att vilja råna och söva ner kvinnor för att sedan gräva ner liken – valde 35-åringen att gå till puben i stället för att larma polisen.

Malmö tingsrätt dömde 35-åringen till åtta månaders fängelse för att aldrig larmat om människorovet. Hovrätten över Skåne och Blekinge går på samma linje men frikänner honom från underlåtenhet att avslöja mord, då man anser att det inte går att fastslå att 35-åringen vetat om mordplanerna.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!