Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M). Arkivbild.
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M). Arkivbild. - Foto: Samuel Steén/TT

Ministern om barnvräkningar: Ett misslyckande

Allt fler barn drabbas av vräkningar i Sverige – trots att det sedan flera år finns en uttalad nollvision mot just barnvräkningar. Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) kallar det för ett misslyckande.


Förra året berördes 674 barn av vräkningar, vilket är 17 procent fler än året innan, enligt en ny sammanställning av Kronofogden.

"Vräkningar som involverar barn är ett misslyckande. Regeringen har gett Kronofogden ett uppdrag att arbeta tillsammans med socialtjänster och hyresvärdar i samtliga kommuner för att förhindra att familjer vräks", säger Camilla Waltersson Grönvall i en skriftlig kommentar till TT.

Hon framhåller att regeringen just nu arbetar med en ny lag som bland annat berör detta.

"Socialtjänsten har en extra viktig roll i arbetet med att förebygga vräkningar. Regeringen arbetar med en ny förebyggande socialtjänstlag för att ge socialtjänsten bättre verktyg att förbygga att sådant som vräkningar sker", säger ministern.

Stora konsekvenser

Antalet barn som berörs av vräkningar var 2023 det högsta sedan 2008, då Kronofogden började mäta. Samma år införde den dåvarande alliansregeringen en nollvision mot barnvräkningar. Sedan minskade antalet stadigt – från 716 till 387 per år. Men 2017 bröts trenden och nu är antalet nästan tillbaka till 2008 års nivåer.

Att som barn drabbas av en vräkning kan få stora konsekvenser för hela livet, förklarar Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin.

— Ekonomisk utsatthet och osäkra bostadsförhållanden påverkar bland annat barnets möjlighet att klara skolan. Det här påverkar barn mycket mer än vad det påverkar vuxna, säger hon.

"Involvera barnen"

Dahlin efterlyser flera åtgärder. För det första behövs mer likvärdighet över landet – i dag är kommunerna olika bra på att förebygga vräkningar.

— För det andra är det viktigt att faktiskt involvera barnen. När det gäller förebyggande måste man faktiskt prata direkt med barnen. Det kan vara föräldrar som inte orkar eller kan förklara för sina barn eller inte är ärliga i sin kontakt med myndigheter, säger hon.

Barnombudsmannen tycker också att hyresvärdarna måste involveras tidigare i det förebyggande arbetet.

— Barnkonventionen gäller alla i Sverige, även de som bor i hyresrätter, och ofta är det relativt små skulder som gör att familjer vräks. Här borde man kunna jobba tillsammans utifrån barnens rätt till en trygg bostad.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!