Rullarna scannas, här med röd laser. Pressbild.
Rullarna scannas, här med röd laser. Pressbild. - Foto: EduceLab/TT

Musik, mat och njutning i uråldriga texter

Hela stycken ur de förkolnade och 2 000 år gamla Vesuviusrullarna har nu kunnat läsas med hjälp av ett unikt AI-projekt.


Med hjälp av AI och en skanner som bygger på en partikelaccelerator har hela stycken ur en papyrusrulle som begravdes i samband med italienska Vesuvius utbrott år 79 kunnat läsas.

En grupp med bland annat forskare lanserade förra året en tävling, där utmaningen bestod i att upptäcka bläck i de förkolnade rullarna, för att därigenom börja avslöja innehållet i dem.

Tre studenter – Youssef Nader, Luke Farritor och Julian Schilliger, delar på huvudpriset på 700 000 dollar, motsvarande 7,3 miljoner kronor.

Papyrologer håller nu på att analysera resultatet, som verkar komma från den grekiske filosofen Filodemos. Texten handlar enligt experterna om njutning, där han funderar på om man njuter mer av sådant som det råder brist på jämfört när det råder överflöd, och exemplifierar med musik och mat.

Hittills är bara fem procent av rullarna lästa, och en ny tävling som går ut på att kunna läsa resten av rullarna har nu presenterats.

Vid vulkanen Vesuvius utbrott år 79 begravdes fler än tusen papyrusrullar i en villa i Herculaneum. När de förkolnade rullarna från romartiden skannades användes en så kallad synkrotron i Oxford.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!