Genrebilder från olika restauranger.
Genrebilder från olika restauranger. - Foto: Janerik Henriksson/TT/Mark Baker/TT

Ingrodda matrester och mögel på populär restaurang

Vid en planerad livsmedelskontroll av en populär restaurang i norra Sverige kunde man konstatera att de inte följde livsmedelslagstiftningen. Restaurangen var smutsig på flera ställen och hade mögeltillväxt i diskmaskinen.


I början av februari gjorde miljö- och hälsoskyddet en planerad livsmedelskontroll på en populär restaurang i norra Sverige.

Vid inspektionen kunde de konstatera att restaurangen inte följt alla reglerna i livsmedelslagstiftningen.

I miljö- och hälsoskyddsrapporten, som Nyheter24 tagit del av, står det att restaurangen bland annat hade problem med sin renhållning. 

Populär sushirestaurang förbjuds servera kött – ansågs "otjänligt som människoföda"

Gammalt matfett och mögel

Bland annat var ventilationsfiltret bristfälligt rengjorda, vilket gjorde att gammalt fett droppade ned på stekbordet.

Det står även i rapporten att diskmaskinen hade “påväxt av rödmögel” och fritösen hade “gamla matrester ingrott invändigt och på sidan”.

Livsmedelskontroll på populär pizzeria efter larm om matförgiftning

Då ska en uppföljande kontroll äga rum

Flera andra ställen i restaurangköket ska ha brutit mot livsmedelslagstiftningen, då det var smutsigt med ingrodda matrester.

“Gamla matrester och skräp noteras under utrustning” och flera kontaktytor var “kladdiga och synligt smutsiga”, står det i rapporten. 

Senast den 20 februari ska alla avvikelser vara åtgärdade. Efter det kommer miljö- och hälsoskyddet göra en uppföljande kontroll, med anledning av avvikelserna. 

Svartmögel och dåligt tillagad mat på restaurang i Malmö: "Risk för..."

 "Beklagar och tar fullt ansvar"

När Nyheter24 får kontakt med en i restaurangens styrelse beklagar han händelsen.

– Tyvärr har våra uppsatta rutiner inte följts, vilket vi beklagar och tar fullt ansvar för. Vi uppskattar miljö- och hälsoskydds kontroller och jobbar tätt med dem gällande frågor som rör bland annat renhållning, sägen en i styrelsen till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi har självklart åtgärdat avvikelserna och sett över samtliga av våra rutiner för hela verksamheten för att säkerställa att detta inte sker igen.

Populära soppan hotad: "Något som inte stämmer"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!