Undernärda sillgrisslor har hittats döda längs med västkusten. Arkivbild.
Undernärda sillgrisslor har hittats döda längs med västkusten. Arkivbild. - Foto: Roland Johansson/TT

Svält och stormar bakom plötslig fågeldöd

Hundratals sillgrisslor har hittats döda längs med västkusten. Ett tuffare klimat och överfiske är det som tycks vara orsaken till att fåglarna svälter ihjäl.


På Hisingen har fågelcentralen tagit emot över 50 trötta eller skadade sillgrisslor. Även i Halland har över 100 fåglar hittats där flera redan var döda när de togs om hand, enligt WWF.

Sillgrisslorna som finns på västkusten kommer egentligen från de brittiska öarna. På grund av hårt väder har de drivit till Sverige.

— Det är inte så att fåglarna har tänkt att flyga till Sverige utan de ska egentligen stanna omkring de brittiska öarna. Men med orkanvindarna orkar de inte simma eller flyga i motvind och motvåg hur länge som helst, säger Inger Näslund, havs- och fiskexpert vid Världsnaturfonden (WWF).

Fåglarna som har hittats har varit undernärda och har troligtvis dött av svält.

— Det som är klart är att överfisket är en viktig faktor till det här. Även klimatförändringarna som visar förändring i de häftigare stormarna gör att det blir svårare för fåglarna att hitta och orka leta mat, säger Inger Näslund.

Att sillgrisslor drivit in på det här sättet vid västkusten har märkts av tidigare.

— Det har varit en upprepning under några år då man sett att runt 50–100 sillgrisslor har kommit in. Vi har märkt hur vintrarna har växlat väder och hur stormarna har ökat i styrka och därmed har det blivit vanligare.

Sillgrisslor har ibland kallats fågelvärldens elefanter då de kan bli närmare 50 år gamla. De fåglar som nu har hittats vid västkusten är unga fåglar som inte är lika erfarna av det kraftiga vädret. Sillgrisslorna som är vana vid att dyka efter småfisk på djupt vatten har helt enkelt haft svårare att få tag på tillräckligt med föda.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!