Skatteverket riktar in sig på personnummer till människor som fortfarande är folkbokförda i Sverige, men saknar giltigt uppehållstillstånd. Arkivbild.
Skatteverket riktar in sig på personnummer till människor som fortfarande är folkbokförda i Sverige, men saknar giltigt uppehållstillstånd. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Rekordutvandring 2023 – på pappret

Förra året utvandrade 66 000 personer från Sverige – ett rekord i modern tid. Men det är bara som det ser ut på pappret.


Bakom siffrorna ligger Skatteverkets mer målinriktade arbete på att få ordning på svensk folkbokföring. Utgångspunkten förra året var en lista från Migrationsverket på mer än 34 000 personnummer till människor som fortfarande var folkbokförda i Sverige, men saknade giltigt uppehållstillstånd. Hittills har halva listan betats av och de flesta visade sig ha lämnat landet för länge sedan, rapporterar Sydsvenskan.

Universitetsorter som Lund och Uppsala har på pappret tappat flest invånare, eftersom många utländska studenter lämnar Sverige utan att meddela myndigheterna.

Genom upprensningen i folkbokföringen minskas risken för att utvandrade personer säljer sitt personnummer och sin svenska identitet. Uppgifterna kan användas för kriminalitet som penningtvätt, svartjobb och välfärdsbrott.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!