Genrebilder på kaffe.
Genrebilder på kaffe. - Foto: Simon Rehnström/SvD/TT/Janerik Henriksson/TT

Kiosk serverade olagligt bryggkaffe – som passerat sitt bäst före-datum

En kiosk i södra Stockholm hade ett parti med olagligt kaffe. Kaffet hade förbjudits av Livsmedelsverket 2020 och hade dessutom passerat sitt bäst före-datum.


Miljöförvaltningen gjorde en ordinarie livsmedelskontroll, i form av ett oanmält kontrollbesök vid en kiosk i södra Stockholm. Vid kontrollen hittades en stor avvikelse. 

Den 6 februari gjordes en uppföljande kontroll för att se till att företaget åtgärdat avvikelsen.

Kaffeleverantören var inte registrerad hos Miljöförvaltningen

Kiosken hade då åtgärdat avvikelsen, står det i Miljöförvaltningens rapport som Nyheter24 tagit del av. Avvikelsen handlade om att bryggkaffet som kiosken serverade kom från en leverantör som inte var registrerad hos Miljöförvaltningen.

Det är förbjudet att släppa ut livsmedel på marknaden som i tidigare led hanterats i en anläggning som inte har godkänts eller registrerats som livsmedelsanläggning, därför bröt kiosken mot livsmedelslagstiftningen.

Lidl släpper unik klädkollektion – gjord på kaffesump

Hade ett parti olagligt kaffe i kiosken

Däremot hade kiosken även vid andra kontrollen ett parti med kaffe som förbjöds år 2020. Där saknades en registrerad leverantör, vilket gjorde att saluförbudet låg kvar.

Bäst före-datumet hade även passerat på det förbjudna kaffet. Kiosken fick lov av Miljöförvaltningen att slänga kaffet om de först meddelade förvaltningen.

Genombrottet: Nu kan AI brygga kaffe

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!