En husägare vid sitt sönderbombade hus i Rafah, i södra Gaza. Arkivbild.
En husägare vid sitt sönderbombade hus i Rafah, i södra Gaza. Arkivbild. - Foto: Fatima Shbair/AP/TT

Sida: Möjligt med fortsatt Palestinabistånd

Sida ser inga hinder för att återuppta det pausade Palestinabiståndet – med några undantag. Det rör bland annat stödet till FN-organet Unrwa, där det pågår andra utredningar. Biståndsminister Johan Forssell säger att han inte fattat något beslut än.


Biståndsmyndigheten Sida fick bakläxa av regeringen efter sin förra översyn av utvecklingsbiståndet till de palestinska områdena, som redovisades i december. Nu har en ny utvidgad översyn gjorts.

— Baserat på vad som framkommit av översynen har vi inte identifierat några hinder för att återuppta utbetalningarna, med några undantag, säger Göran Holmqvist, chef för den avdelning på Sida som hanterar biståndet i Mellanöstern och Asien.

Det innebär inte att det pausade biståndet nu kommer att återupptas. Det avgör regeringen.

Biståndsminister Johan Forssell säger att något sådant beslut ännu inte är fattat.

— Jag har inget besked nu om själva biståndet, vi tittar på rapporten och kommer att föra en dialog med Sida, säger han.

207 organisationer granskade

I översynen har den externa kommunikationen om Hamas och attackerna mot Israel den 7 oktober granskats för samtliga 207 organisationer som Sida samarbetar med. Över hundratusen meddelanden har gåtts igenom.

Resultatet är att en lokal organisation uttryckligen har hyllat eller försvarat Hamas. Samarbetet är dock redan avslutat och var en del av ett brett FN-program som Sida var del av.

Ett antal organisationer har också fått anmärkningar i de revisioner som gjorts i översynen. Bland annat har flera partnerorganisationer, som biståndet går via, inte gjort tillräckliga kontroller mot EU.s sanktionslista.

Johan Forsell understryker att det är viktigt att det åtgärdas.

— Det skriver Sida och jag skriver under på det. Det är viktigt, pengarna ska inte ens komma i närheten av terrorism och aktörer som sprider hat, säger han.

Enligt Sida handlar det inte om att pengar ska ha vidareförmedlats till någon organisation på EU:s sanktionslista.

Pausat bistånd

Regeringen och SD meddelade den 10 oktober att Sverige pausar utvecklingsbiståndet till de palestinska områdena som en följd av Hamas attack på Israel.

Sida fick då i uppdrag att säkerställa att biståndet bara går till aktörer som tar avstånd från terrorism.

I fallet med Unrwa stoppades utbetalningarna i slutet av januari, då det framkom misstankar om att anställda deltagit i Hamas attack mot Israel. Anklagelserna utreds nu bland annat av FN.

TT
/
/
EU
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!