SMHI reder ut fenomenet stratofärisk uppvärmning och hur det kan påverka oss.
SMHI reder ut fenomenet stratofärisk uppvärmning och hur det kan påverka oss. - Foto: Tanya Moutzalias & Jurek Holzer/TT

Arktisk köldsmocka kan nå Sverige – SMHI: "40 minusgrader"

Just nu pågår ett väderfenomen ovanför polcirkeln som kallas plötslig stratosfärisk uppvärmning. I en intervju med Nyheter24 förklarar SMHI:s meteorolog vad det är och hur stor sannolikheten är att den arktiska kylan når Sverige.


Att vädret kan svänga fort är inget nytt. Flera gånger under vintern som varit har vi sett isande vindar och minusgrader snabbt övergå till duggregn och plusgrader på flera håll i landet.

För närvarande pågår dock ett unikt väderfenomen i stratosfären, ovanför polcirkeln, som skulle kunna innebära en närmare sibirisk kyla under väldigt lång tid.

Drabbad av översvämning? Då kan du få 10 000 i ersättning

SMHI: Så kan uppvärmningen påverka oss

Fenomenet plötslig stratosfärisk uppvärmning innebär att starka vindar och oerhört låga temperaturen skapas av en snabb uppvärmning vilket resulterar i en förändring av vindens riktning. Enligt SMHI innebär detta att polarområdet blir varmare än vad det är på lägre breddgrader och förändringen i stratosfären påverkar i sin tur den underliggande troposfären vilket kan få enorma konsekvenser för oss.

I en intervju med Nyheter24 förklarar SMHI:s meteorolog Mattias Lind hur plötslig stratosfärisk uppvärmning skulle kunna påverka oss.

– När man får den typen av fenomen så leder det ofta till att man får en vädertyp som ökar sannolikheten för kallt väder i hela Skandinavien. Effekterna kan hänga i ganska länge, åtminstone närmaste månaden eller två och den riktiga kylan kan då nå omkring 40 minusgrader, säger han.

I händelse av att den stratosfäriska uppvärmningen får ett grepp om temperaturen hos oss kan kyla falla ner mot 40 minusgrader. Foto: Anders Wiklund/TT

Statistiken visar: Fyrhjulsdrift mindre säkert på vintern

Så stor är sannolikheten att vi påverkas 

Väderfenomenet kan komma att påverka oss men Lind förklarar att det, utifrån den 10-dygnsprognos SMHI följer, är mindre sannolikt för tillfället.

– Vi ser inte i våra prognos för de närmaste tio dygnen några tendenser på att det här kommer få den inverkan på vårt väder. Så just nu ser det inte ut som ett så allvarligt läge den här gången, säger han och tillägger:

– Stratosfärisk uppvärmning är ett stort fenomen som sker i området runt Arktis. Vid en plötslig uppvärmning får man en väldigt snabb uppvärmning på nordliga breddgrader vilket bryter ner lågtrycksområdet runt polen. Det är viktigt att betona att det inte alltid leder till extremt kallt väder här. Det gör ofta det men inte alltid. 

Här kan du läsa fler nyheter från Nyheter24: 

Experten: Därför ska du börja odla redan i februari

Kiosk serverade olagligt bryggkaffe – som passerat sitt bäst före-datum

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!