Johan Abrahamsson (M) avgår som förbundsordförande för Moderaterna i Västra Götaland. Arkivbild.
Johan Abrahamsson (M) avgår som förbundsordförande för Moderaterna i Västra Götaland. Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

M-topp avgår efter kränkande chattar

M-toppen Johan Abrahamsson avgår sedan det framgått att han delat kränkande innehåll i en chatt med en partikollega, rapporterar Mariestads-Tidningen.


Bland annat har Abrahamsson delat en bild på en naken kvinna vars kön täcks av en fiskmås, ett grovt skämt om oralsex och en bild på Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar med en kommentar om hennes urringning. Han har också delat bilder med rasistiskt och homofobiskt innehåll, vilket P4 Skaraborg rapporterade först.

Orsaken till att Johan Abrahamsson avgår är att han inte vill splittra partiet, säger han till Mariestads-Tidningen:

— Vi är i en EU-valrörelse och partiet måste fokusera på att få så stort valstöd som möjligt. De kan inte fokusera på mig då.

"Klokt"

Moderaternas partisekreterare Karin Enström anser att beslutet är klokt.

"Johan Abrahamsson har valt att lämna posten som förbundsordförande. Han säger själv att han vill ge förbundet möjlighet att fokusera på rätt saker och att inte bidra till splittring", säger hon i en skriftlig kommentar.

Abrahamsson var en av Moderaternas tyngsta kommunpolitiker. Han var ordförande för partiets största förbund, Moderaterna i Västra Götaland, och kommunstyrelsens ordförande i Mariestad.

"Förtroendet kvarstår"

Sitt uppdrag i Mariestads kommun kommer Abrahamsson dock att behålla.

— Det Johan har gjort är olämpligt, men förtroendet för det arbete han gör dagligen kvarstår, säger Henrik Andersson (M), kommunstyrelsens vice ordförande, till TT.

Det viktigaste är att Abrahamsson sätter Mariestads kommun först, säger Andersson.

— Vi som jobbar närmast Johan, känner honom och ser vad han gör i det dagliga arbetet vet att det här är inga värderingar han delar på något sätt. Det är inget han har gett uttryck för tidigare.

Anna Vedin, förste vice förbundsordförande, tar för tillfället över som förbundsordförande.

TT har sökt Johan Abrahamsson.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!