SVT stred mot opartiskheten, enligt Granskningsnämnden.
SVT stred mot opartiskheten, enligt Granskningsnämnden. - Foto: Christine Olsson/TT & Pontus Lundahl/TT.

SVT fälls: Ensidigt för Israel – utelämnar fakta

SVT skulle återge en historisk beskrivning av konflikten mellan israeler och palestinier men glömde eller lät bli att berätta om israelisk ockupation och bosättarpolitik på palestinsk mark. Det gjorde att rapporteringen blev för ensidig – nu fälls SVT av Granskningsnämnden.


Den 7 oktober 2023 sände SVT Rapport ett extra inslag med en historisk sammanfattning av Israel-Palestinakonflikten. Inslaget anmäldes till Granskningsnämnden för radio och tv, och har nu fällts på grund av opartiskhet. Det rapporterar Via TT

Anledningen till den extrainsatta sändningen var eskaleringen av konflikten i Gaza, och Granskningsnämnden bedömde att inslaget var för ensidigt med fördel för Israel. 

SVT utelämnade uppgifter

I ett pressmeddelande från nämnden skriver de:

"Granskningsnämnden konstaterar i sitt beslut att sammanfattningen utelämnade historiska uppgifter om bland annat israelisk ockupation och bosättarpolitik som medförde att den historiska redovisningen blev ensidig."

På grund av detta fälldes SVT för det drygt 90 sekunder långa inslaget, som ansågs av Granskningsnämnden att vara för ensidigt. 

SVT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!