Det var den 22 oktober i fjol som passagerarfärjan Marco Polo gick på grund på väg från Trelleborg till Karlshamn. Arkivbild.
Det var den 22 oktober i fjol som passagerarfärjan Marco Polo gick på grund på väg från Trelleborg till Karlshamn. Arkivbild. - Foto: Ola Torkelsson/TT

MSB synar Stenungsund, Marco Polo och E22

Hanteringen av jordskredet i Stenungsund, grundstötningen av färjan Marco Polo i Blekinge och den allvarliga trafiksituationen på E22 i Skåne ska utvärderas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).


Utvärderingen sker på uppdrag av regeringen.

"Det är viktigt att det inte finns några oklarheter gällande roller och ansvar i det svenska krishanteringssystemet och att en kultur av handlingskraft främjas", säger minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) i ett pressmeddelande.

Enligt regeringen har händelserna aktualiserat frågor om hur ansvarsfördelningen mellan berörda aktörer och ansvariga myndigheter kan förbättras vid samhällsstörningar som dessa.

MSB:s utvärdering fungerar som ett komplement till bland andra Statens haverikommission och länsstyrelsen i Skånes utredningar med syftet att få ett helhetsgrepp om vad som gjordes och inte gjordes och dra lärdomar gällande krisberedskapen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!