Gula varningar är utfärdade på flera håll i landet.
Gula varningar är utfärdade på flera håll i landet. - Foto: Annika Byrde/Janerik Henriksson/TT

Tak har blåst av Göteborgs central – alla tåg inställda

Fredagen blir blåsig i stora delar av västra Sverige. Trafikverket har ställt in tåg på flera sträckor och SMHI har utfärdat varningar för stormbyar. Samtliga spår på Göteborgs central är strömlösa efter att ett tak blåst ner, rapporterar Göteborgs-Posten.


Gula varningar för mycket hårda vindbyar, eller tidvis stormbyar, har utfärdats för stora delar av Halland, Västra Götalands län, Värmland och Dalarna. På en del håll väntas vindbyar på mellan 25 och 30 meter per sekund.

— Vi har ställt in tåg på ett antal sträckor för att minska risken för att tåg ska bli stående på banan om det blåser ner något, säger Pär Aronsson, presskommunikatör på Trafikverket.

SMHI varnar: Här blir det storm och alla tåg ställs in

Alla tåg inställda

Tåg på sträckorna Uddevalla-Strömstad, Uddevalla-Herrljunga, Håkantorp-Gårdsjö, Mellerud-Bengtsfors och Borås-Varberg är inställda till midnatt. Utöver det är flera tågsträckor i Skåne inställda under förmiddagen och eftermiddagen.

Vinden ställer även till det på vägarna. På Tjörnbron har ett släp till en personbil vält på grund av de kraftiga vindarna, skriver polisen på sin hemsida. Ingen person ska ha skadats i samband med olyckan.

— Det förekommer ganska mycket nedblåsta träd på mindre vägar. Det kommer våra entreprenörer ha ganska mycket att jobba med i dag, säger Pär Aronsson på Trafikverket.

Så vet du om våren har kommit

Tak flög av Göteborgs central

En bit av plattformstaket på Göteborgs centralstation har blåst loss och lagt sig över en ledning samt två tågspår, rapporterar Göteborgs-Posten. Det är nu strömlöst på samtliga spår på Göteborgs central, och SJ uppger för tidningen att de inte har någon prognos för när strömmen kan vara tillbaka.

"De högsta vindstyrkorna väntas i nuläget kulminera under eftermiddagen, för att sedan avta söderifrån", skriver SMHI på sin hemsida.

SMHI varnar för blixthalka: Risk för kaos i trafiken

Arktisk köldsmocka kan nå Sverige – SMHI: "40 minusgrader"

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!