Det pågår just nu en insats vid Säpos högkvarter.
Det pågår just nu en insats vid Säpos högkvarter. - Foto: Fredrik Persson/TT/Pontus Lundahl / TT

Insatsen vid Säpos högkvarter avslutad

Polis och räddningstjänst är på plats vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna, skriver Expressen. På eftermiddagen har det inkommit uppgifter till Expressen som indikerar att det rör sig om stridsgasen fosgen, som användes i första världskriget. På fredagskvällen avvisar Säpo uppgiften.


– Räddningstjänsten har tagit beslut om att utrymma en byggnad. Det verkar vara på grund av en misstänkt gasläcka. Vi är där för att bistå vid evakueringen, säger polisens presstalesperson Anders Bryngelsson.

Larmet inkom till polisen vid 12.30-tiden.

Byggnaden är evakuerad

Säkerhetspolisen bekräftar för Expressen att räddningstjänsten är där men går inte in på några övriga detaljer.

Delar av byggnaden är evakuerad, bekräftar räddningstjänsten.

– Vi ska försöka identifiera någon lukt i lokalerna som personer reagerat på, säger Tommy Wollberg, ledningsbefäl räddningstjänst mitt, till tidningen.

Region Stockholm går upp i  stabsläge

Nu går Region Stockholm upp i stabsläge efter larmet om misstänkt gasläcka på Säpo. 

Flera personer med symptom ska ha tagits om hand.

Åtta personer till sjukhus

En stor räddningsinsats pågår vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna norr om Stockholm på grund av en konstig lukt i lokalerna. Sju personer är förda till sjukhus med andningsbesvär, fem med ambulans och två har kommit in självmant. Senare blev antalet till sjukhus åtta. 

Jag känner inte till skadeläget, säger Erik Berglund, pressansvarig på Region Stockholm, till TT.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska flera av dem som förts till sjukhus vara poliser. Polisens presstalesperson Anders Bryngelsson säger till TT har ingen ”ur allmänheten” förts till sjukhus och han har inga uppgifter om allvarligt skadade personer.

Men han bekräftar att den aktuella fastigheten utryms.

Det handlar om flera hundra personer, det är en stor arbetsplats.

Stridsgasen fosgen

Sensorer på byggnadens tak har gett utslag för den kemiska stridsgasen fosgen, enligt Expressens uppgifter. Fosgen användes under första världskriget, och avger en sötaktig lukt. Polisen har enligt Aftonbladet ännu inte bekräftat detta. 

– Vi arbetar just nu med indikering för att ta reda på vad det är för ämne vi har att göra med, säger räddningstjänstens pressbefäl, till Aftonbladet.

Insatsen avslutad

Insatsen avslutades strax efter att Expressen rapporterade om att det kunde röra sig om stridsgasen fosgen. 

I ett meddelande till TT skriver Justitieminister Gunnar Strömmer att "Regeringen följer utvecklingen och står i kontakt med Säkerhetspolisen”.

På fredagskvällen gick säkerhetspolisen ut med ett meddelande på sin hemsida om att det inte rör sig om fosgen, inte om någon gas alls faktiskt. De skriver så här: 

"Under eftermiddagen avslutade räddningstjänsten insatsen efter att ha konstaterat att det inte fanns någon gas varken inne i lokalerna eller utanför byggnaden.".


TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!