'Vi har helt enkelt utgått från alla konsumenter underrapporterar i samma grad', säger Ulf Guttormsson, avdelningschef vid CAN. Arkivbild.
'Vi har helt enkelt utgått från alla konsumenter underrapporterar i samma grad', säger Ulf Guttormsson, avdelningschef vid CAN. Arkivbild. - Foto: Martina Holmberg/TT

CAN om alkoholmätningen: Inte hundraprocentig

CAN:s rapport om att över tre miljoner svenskar dricker för mycket har väckt debatt. Svaren i enkäten har fördubblats då man utgår från att många underskattar hur mycket de egentligen dricker.


— Det här är nog så nära man kan komma med den information som finns tillgänglig i dag skulle jag säga, säger Ulf Guttormsson, avdelningschef vid Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN), till Sveriges Radio.

Rapporten som CAN släppte tidigare i veckan visar att 41 procent av den vuxna befolkningen i Sverige passerar gränsen för riskbruk. För att komma fram till den siffran har man dubblat antalet glas per person som rapporterats in. CAN menar att människor, medvetet eller omedvetet, ofta uppger att de dricker mindre än de faktiskt gör.

— Vi har helt enkelt utgått från alla konsumenter underrapporterar i samma grad.

Men att alla konsumenter underrapporterar i samma grad går egentligen inte att slå fast. Så hur statistiskt säkra blir då svaren?

— Det blir inte hundraprocentigt förstås, men utan att göra den här kompensationen som vi gjort för känd underrapportering så skulle det bli desto mer fel, säger Ulf Guttormsson vidare till radion.

Drygt 40 procent av den vuxna befolkningen (17–84 år) konsumerade alkohol över gränsen för riskbruk år 2022.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!